Asenteella ja yhteistyöllä eteenpäin : venäjäosaamisen nykytila ja kehitystarpeita Pohjois-Savon matkailuelinkeinossa - Käyhkö, Sari; Laitinen, Niina (Savonia-ammattikorkeakoulu, 2012)
Venäläiset ovat suurin ulkomainen matkailijaryhmä Pohjois-Savossa, ja heidän merkityksensä matkailuelinkeinolle vain kasvaa. Siksi on tärkeää ymmärtää venäläisiä ja venäläisyyttä. Tämän opinnäytetyön tarkoitus on selvittää, mikä on venäjäosaamisen nykytila Pohjois-Savon matkailuelinkeinossa, kehitystarpeet venäjäosaamisessa ja keinot asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsitellään matkailua Pohjois-Savossa, venäläismatkailijoita ja heidän ostokäyttäytymistään, palveluiden tuottamista, yrityksen toiminnan ja palveluiden kehittämistä sekä venäjäosaamista. Tutkimusosa toteutettiin laadullisella menetelmällä. Tutkimuksen kohderyhmänä oli matkailutoimialan edustajia, joiden näkemyksiä selvitettiin venäjäosaamisesta ja sen kehitystarpeista. Aineistonkeruumenetelmänä käytettiin puolistrukturoitua haastattelua, teemahaastattelua. Teemahaastattelun tulokset osoittavat, että haastateltavien mielestä tärkeimmät tekijät venäjä-osaamisessa ovat venäjänkielen hallinta, venäläisten asiakkaiden palvelu omalla kielellä sekä maan tapojen ja kulttuurin ymmärtäminen. Venäläisiä pidetään hyvin potentiaalisena asiakasryhmänä ja heidän vaikutustaan Pohjois-Savon talouteen merkittävänä. Haastateltavat eivät pidä venäjäosaamista tällä hetkellä tarpeeksi hyvänä, mutta oikeaan suuntaan ollaan menossa. Oleellisia kehitystarpeita venäjäosaamisessa koetaan olevan yritysten yhteistyö ja mukanaolo, sähköisen median ja internet- markkinoinnin hyödyntäminen, oikea asenne ja kielen opetus jo varhaisessa vaiheessa. Tutkimuksen perusteella venäjäosaamisen kehitys on menossa oikeaan suuntaan, ja tätä kehityskulkua tuleekin aktiivisesti jatkaa. Tuloksia voidaan hyödyntää mietittäessä toimenpiteitä, joiden avulla venäjäosaamista voidaan konkreettisesti parantaa. Samankaltainen tutkimus venäjäosaamisesta toteutetaan myös Pohjois-Karjalan osalta Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulussa. The Russians are the biggest foreign group of tourists in North Savo and their significance to the tourism industry of the area is only increasing. Therefore it is important to understand the Russians and their mentality. The objective of this thesis is to find out the current state of Russia expertise in North Savo´s tourism industry, development needs in Russia expertise and the means to reach the goals that have been set. The theoretical part of the thesis examines tourism in North Savo, Russian tourists and their purchase behaviour, service production, service and operation development of an enterprise and Russia expertise. The research was conducted with a qualitative method. The target group of the research was a set of spokesmen, whose visions about Russia expertise and its development needs were examined. The material was collected using a half-structured interview, the theme interview. The results of the theme interview show that according to the interviewees, the most important factors in Russia expertise are managing the language, customer service in customers’ own language and understanding the culture and customs of the country. The Russians are considered a very potential group of customers and their influence on the economy of North Savo substantial. The interviewees feel that currently Russia expertise is not good enough but the direction is right. Essential development areas in Russia expertise are cooperation and activity of enterprises, making use of electronic media and internet marketing, the right attitude and language training at an early stage. Based on the research, Russia expertise is on the right path and this process should be actively continued. The results can be useful when thinking over operations to develop Russia expertise in practice. A similar research will be executed in North Karelia University of Applied Sciences.