Erityislasten ohjauskoulutuksen suunnittelu ja toteutus : Etelä-Karjalan liikunnan ja urheilun kesäleirillä 2011 - Launis, Liisa; Suomalainen, Jenni; Taina, Milja (Saimaan ammattikorkeakoulu, 2012)
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää Etelä-Karjalan liikunnan ja urheilun leiritoimintaa kaikille avoimeksi. Tavoitteena oli suunnitella ja järjestääerityislasten ohjauskoulutus, jonka avulla mahdollistettiin ensimmäistä kertaa erityislasten osallistuminen kesäleirille 2011. Koulutuksen tavoitteena oli, että kimpanvetäjät saisivat valmiudet ohjata erityislapsia. Yhteistyötä tehtiin leiritiimin ja lasten ja nuorten liikunnan kehittäjän Lasse Heiskasen kanssa. Hän toimi apuna koulutuksen suunnittelussa, järjestämisessä ja toteuttamisessa. Etelä-Karjalan liikunta ja urheilu järjesti tarvittavat tilat, välineet ja materiaalit koulutukseen. Koulutuksen onnistumista arvioitiin havainnoimalla kimpanvetäjien toimintaa leirin aikana ja palautekyselyllä leirin jälkeen. Havainnoinnissa käytettiin apuna avoimia kysymyksiä sisältävää lomaketta. Palautekysely oli täytettävissä Internetissä, ja vain kimpanvetäjät vastasivat siihen. Kysely sisälsi pääasiassa avoimia kysymyksiä. Havaintojen ja kyselyn tulokset poikkesivat toisistaan. Havaintojen perusteella suurin osa kimpanvetäjistä ei ollut sisäistänyt koulutuksessa käsiteltyjä asioita. Palautteen mukaan kimpanvetäjät kokivat saaneensa koulutuksesta valmiuksia erityislasten ohjaamiseen ja pystyvänsä käyttämään niitä. Jatkossa tulisi kiinnittää enemmän huomiota kimpanvetäjien asenteisiin, käytännön harjoittelun lisäämiseen koulutuksessa sekä koulutuksen ajankohtaan ja aikatauluun. Jatkotutkimusaiheina voisi olla erityislasten ohjaamisen sisältävän koulutuspaketin laatiminen ja palautekyselyn uusiminen. Näin voitaisiin kehittää leiriä entistä paremmaksi ja saataisiin enemmän palautetta leirin ja koulutuksen onnistumisesta. The purpose of this study was to develop the camp activities of Etelä-Karjalan liikunta ja urheilu (South Karelian sports federation) so that the camp would be open to every child. The aim was to plan and organize training for leaders of children with special needs, which made it possible for special needs children to participate in the summer camp 2011 for the first time. The aim of the training was to get competent group leaders to cope with children with special needs. Co-operation was carried out with the camp team and Lasse Heiskanen, developer of physical activities for children and youth. He was assisting in planning, organization and implementation of the training. Etelä-Karjalan liikunta ja urheilu organized the needed facilities, equipment and training materials. Training success was evaluated by observing the group leaders' performance during the camp and by a feed-back questionnaire after the camp. A form with open-ended questions was used in the observation. Feedback questionnaire was filled in on the Internet and answered only by the group leaders. The questionnaire consisted mainly of open-ended questions. Observations and the results of the survey differed from each other. The findings showed that the majority of the group leaders had not internalized the issues that were handled in the training. According to the group leaders' feedback they felt to have gained adequate skills to work with children with special needs and would be able to apply them in practice. In the future, more attention should be paid to group leaders' attitudes, to higher amount of practical training and to the time and schedule of training. Further research topics could be preparation of a training package including work with children with special needs and preparation of a new feed-back questionnaire. This would help to develop the camp and to be able to get more feedback on the success of the camp and training.