Kuntouttava hoitotyö Rovaniemen Veljes-sairaskodilla - Kurvinen, Reeta-Kaisa; Haikara, Ann-Mari (Rovaniemen ammattikorkeakoulu, 2012)
Kuntouttava hoitotyö on laaja-alaisesti käytetty termi terveydenhoitoalalla. Nykypäivänä yhä useammassa paikassa käytetään kuntouttavaa hoitotyötä määriteltäessä työpaikan toimintatapaa. Kuntouttava hoitotyö on yksi keskeisimmistä arvoista myös Rovaniemen Veljes-sairaskodilla. Tämän opinnäytetyön tavoitteena on kuvata kuntouttavan hoitotyön toteutumista Rovaniemen Veljes-sairaskodin johdolle. Tavoitteena on selvittää, miten heidän hoitohenkilökuntansa ymmärtää kuntouttavan hoitotyön käsitteenä ja miten he toteuttavat sitä työssään. Lisäksi tavoitteena on selvittää, mitkä tekijät edistävät ja estävät kuntouttavan hoitotyön toteutumista Rovaniemen Veljes-sairaskodilla. Opinnäytetyössä on käytetty kvalitatiivista eli laadullista tutkimusmenetelmää. Opinnäytetyön aineisto on kerätty kyselylomakkeilla Rovaniemen Veljes-sairaskodin hoitohenkilökunnalta erillisessä osastotuntitilaisuudessa. Tutkimustuloksista käy ilmi, että kuntouttava hoitotyö on käsitteellisesti hyvin ymmärretty ja yleisesti käytössä Rovaniemen Veljes-sairaskodilla. Tutkimustulosten mukaan kuntouttavaa hoitotyötä edistäviä tekijöitä ovat asianmukaiset apuvälineet ja niiden käytön ohjaus, hyvät toimitilat, tiimityöskentely sekä moniammatillinen yhteistyö. Tulosten mukaan kuntouttavaa hoitotyötä estäviä tekijöitä ovat ajan puute, hoitajien vähyys sekä kommunikointi ja motivointi ongelmat asukkaan kanssa. Rehabilitative nursing is a widely used term in public health care in Finland. Nowadays even more working environments define their working methods by rehabilitative nursing. It’s also one of the main values in Rovaniemi Veljes-sairaskoti – a rehabilitation and service housing unit for war veterans and their spouses. The purpose of this thesis was to give knowledge and to be a tool to Rovaniemi Veljes-sairaskoti management. The goal was to find out for Rovaniemi Veljes-sairaskoti, how their nursing staff understands rehabilitative nursing as a term and how they carry out it in their daily work. The other goal was to find out what factors improve and ...