SEPA-Maksuliikenne yrityksissä. Case Hailuodon Osuuspankki - Kajan, Eetu (Vaasan ammattikorkeakoulu, 2012)
Tutkimuksen lähtökohtana on uuden yhtenäisen euromaksualueen eli SEPA:n tuleminen. SEPA (Single Euro Payments Area) on alue, jolla kuluttajat ja yritykset voivat maksaa ja vastaanottaa euromääräisiä maksuja samoin oikeuksin ja perusehdoin kaikkialla maksualueella. SEPA on pankkisektorin käynnistämä mittava hanke, johon kuuluvat kaikki 27 EU maata ja lisäksi Islanti, Liechtenstein, Norja, Monaco ja Sveitsi. Tämän työn tarkoituksena oli selvittää SEPA:n vaikutuksia yrityksiin ja sen vaatimia toimenpiteitä yrityksiltä. Tutkimusongelmana oli miten SEPA vaikuttaa yritysasiakkaiden maksuliikenteeseen. Työn teoriaosuudessa käydään läpi yleisesti maksujärjestelmiä, maksuliikennettä sekä maksuvälineitä. Teoriaosuudessa perehdytään myös siihen mikä SEPA on ja miksi se on kehitetty. Tutkimusosuudessa tarkastellaan, miten SEPA vaikuttaa yrityksiin ja mitä SEPA:an siirtyminen niiltä vaatii. Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena tutkimuksena sähköisellä e-lomakesovelluksella. Kohderyhmänä toimivat ne Hailuodon Osuuspankin yritysasiakkaat, joihin SEPA:n arveltiin vaikuttavan voimakkaimmin. Tutkimustulosten perusteella voidaan todeta, että SEPA:n uskotaan parantavan yrityksen maksuliikennettä. Suurin osa vastaajista suhtautui SEPA:an ja sen tuomiin muutoksiin myönteisesti. This research studies on ongoing Single Euro Payment Area (SEPA). SEPA is a geographical area where consumers and companies are able to make and receive euro payments within a country or across borders under the same conditions, rights and obligations. The European banking sector started this massive project which includes all 27 EU countries and also Iceland, Liechtenstein, Norway, Mo-naco and Switzerland. The aim of this research was to investigate how SEPA affects companies and what do SEPA requires of them. The theoretical part of this study handled payment sys-tems, financial transactions and payment instruments. The theoretical study also investigated what SEPA is and why it is being prepared. The empirical study in-vestigated how SEPA is affecting companies. The research method of this study was quantitative. The survey was carried out as an online study. The target group consisted of those corporate customers of Hailu-oto Osuuspankki which SEPA affects most. The research result showed that SE-PA is expected to improve the payments of the studied companies. Most of the respondents reacted positively to SEPA and the changes which SEPA brings.