Omakustanneäänitteen kannattavuus - Martinmäki, Eija (Oulun seudun ammattikorkeakoulu, 2012)
TIIVISTELMÄ Oulun seudun ammattikorkeakoulu Liiketalouden koulutusohjelma Tekijä: Eija Martinmäki Opinnäytetyön nimi: Omakustanneäänitteen kannattavuus Työn ohjaaja: Sami Niemelä Työn valmistumislukukausi ja -vuosi:Kevät 2012 Sivumäärä: 54 Tämän opinnäytteen tarkoituksena oli tutkia omakustanneäänitteen kustannuksia ja kannattavuutta. Tutkimus tarkasteli ääniteteollisuutta yleensä sekä sitä, miksi omakustanneäänitteitä tehdään. Onko omakustanneäänitteen tarkoitus olla pienen piirin musiikin tallennusta, vai onko tarkoitus saada elantoa tai ansiota oman äänitteen julkaisulla? Tutkimus vertaili äänitteen teossa muodostuvia kustannuksia. Millaisia vaikutuksia kustannusrakenteella on äänitteen tuottavuuteen, ja millä keinoin kustannuksiin voi vaikuttaa? Tutkimus pohti aiheita, miksi omakustanneäänitteitä halutaan julkaista ja millaisia äänitys-, kopiointi- ja julkaisuvaihtoehtoja löytyy. Tutkimusaihetta tarkasteltiin oman musiikkijulkaisun näkökulmasta. Oma omakustanneäänitteemme ilmestyi toukokuussa 2011. Levyä tehtiin syyskusta 2009 lähtien. Kimmokkeena levyn tekemiseen oli ajatus siitä, että omasta harrastuksesta jäisi jokin konkreettinen jälki. Musiikki on monesta muusta taidelajista poikkeava siinä, että siitä ei jää mitään näkyvää jälkeä. Kun esitys on ohi, ainoa, mitä jää jäljelle, on yleisön kokema tunnetila, toivottavasti yleensä mielihyvä. Esiintyjä ei saa tilannetta enää takaisin. Oman äänitteemme markkinoinnissa tutkittiin sitä, millä tavalla saadaan pienillä panostuksilla levyä myytyä riittävä määrä kulujen peitoksi. Levyn kustannukset koostuivat matkakuluista, studiomaksuista ja monistuksesta. Musiikin harrastajina ei haluttu tehdä aggressiivista markkinointia, vaan ajatus oli, että ostajan täytyy haluta tuote omasta halustaan. Artistin osuus äänitteen tuotosta voi eri lähteiden mukaan vaihdella kahden prosentin tuotosta 16 prosenttiin. Oman levymme tuottotavoitteeksi määräytyi Suomen Muusikkojen Liitto ry:n kustan-nuskaaviossa käyttämä neljän prosentin artistirojalti. Markkinointia suunniteltiin ...