Ravitsemuslaatu ja asiakastyytyväisyys pienten lasten ruokapalveluissa Case: Tenavakoti - Lammi, Tiina (Seinäjoen ammattikorkeakoulu, 2012)
Opinnäytetyön tavoitteena oli kartoittaa lasten ateriointia päiväkoti Tenavakodissa ja mielipiteitä ruoasta. Aikaisemmin vastaavaa kyselyä ei ole tehty. Tavoitteena oli selvittää, mitä aterioita lapset syövät päiväkodilla ja kuinka usein. Lisäksi selvitettiin, mitkä ovat lasten lempiruokia ja miten ruokalistaa voisi tulevaisuudessa muokata ja parantaa. Yhtenä tavoitteista oli määrittää päiväkoti Tenavakodin viiden viikon kiertävän ruokalistan ravintosisällöt ja verrata niitä suosituksiin. Tulosten perusteella annetaan kehittämisideoita ravitsemuksellisen laadun kehittämiseksi. Tenavakodissa on käytössä viiden viikon kiertävä ruokalista. Nykyisellä ruokalistalla on tarjolla monipuolisesti erilaisia ruokia. Jokaisella viikolla on tarjolla kalaa ja joka päivä on ruoan kanssa tarjolla salaatti, täysjyväleipää ja rasvatonta maitoa. Neljänä päivänä on myös tarjolla jälkiruokaa. Lapset saavat hoidossa myös välipalan. Välipalalla on aina tarjolla myös täysjyväleipää ja leikkeleitä ja juomana tarjotaan rasvatonta maitoa tai vettä. Tutkimusaineiston muodostivat päiväkoti Tenavakodin lapsiasiakkaat. Otantamenetelmänä on kokonaisotanta. Aineistonkeruumenetelmänä käytettiin strukturoitua kyselyä. Kyselylomake jaettiin päiväkodissa lapsille ja he täyttivät sen yhdessä vanhempien kanssa kotona. Kyselylomakkeita jaettiin 110 kappaletta ja takaisin kyselyitä palautui 52 kappaletta. Vastausprosentti oli 47,3. Aineisto purettiin ja analysoitiin Excel-ohjelmalla. Ruokalistan ravintosisältö laskettiin käyttämällä Aivo 2000 ohjelmaa. Tuloksissa selvisi, että 75 % lapsista syö ruokia ja ruoka-aineita, vaikka he eivät pitäisikään niistä. Lapsista 21 prosenttia taas ei syö ruoka-aineita tai ruokia, joista ei pidä. Kokonaisarvosanaksi ruoalle lapset antoivat erinomaisen. Vastausvaihtoehtoina oli neljä erilaista hymynaamaa, joista lapsen on helppo näyttää ja kertoa, mikä kuvaa parhaiten ruokaa. Ravitsemuksellisesti ruokalistan alkuperäinen tilanne on jo ravitsemussuositusten mukainen. Ainoastaan kuidun saanti jäi alle suosituksen. The aim of the study was to examine children’s satisfaction with the food services at the kindergarten Tenavakoti. The target was to find out which meals and how often the children eat at the kindergarten. Children’s favourite dishes and eventual menu changes and improvements were also studied. One aim was to determine the nutrition facts of the five week menu of the kindergarten Tenavakoti and compare them with the recommendations. Kindergarten Tenavakoti services mainly the Seinäjoki central hospital staff´s children. Kindergarten works on association basis selling its services to the town of Seinäjoki. Food is purchased from the institutional kitchen of the Seinäjoki central hospital. Tenavakoti uses a five weeks rotating menu. The current menu covers several different dishes. Fish and salad, whole wheat bread and skimmed milk is served every week. Children get snacks daily (yoghurt, berries, Karelian pastries, ice cream, whipped porridge or bread, cold cuts etc). Skimmed milk and water are served, too. The research material consisted of all the children at the kindergarten Tenavakoti and the research method was structured questionnaire. The questionnaire was delivered at the kindergarten and the children answered it with their parents at home. 110 questionnaire were delivered and 52 of them were returned. The answering percent was 47,3. The material was unzipped and analyzed whit Excel-program. The findings showed that 75 % of the children eat food and foodstuffs even if they don’t like them. 21 % of the children don’t eat food or foodstuffs they don’t like. The children evaluated the food services by using different smileys. The final grade they gave to the kindergarten food was excellent. The initial nutrition state of the menu was good and there is no need for bigger changes. Only the intake level of fibers was below the recommendations.