Poro- ja metsätalouden yhteiselo Sattasniemen paliskunnan alueella - Melamies, Jukka (Rovaniemen ammattikorkeakoulu, 2011)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten Sattasniemen paliskunnan osakkaat kokevat metsätalouden toimet paliskuntansa alueella sekä mitä mahdollista hyötyä ja haittaa metsätaloudesta on koitunut porotaloudelle. Lisäksi halusin selvittää, miten yhteistyö on sujunut paliskunnan ja Metsähallituksen välillä. Tarkoituksena oli tuoda esille poronhoitajien kokemuksien ja tietojen perusteella, miten erityisellä poronhoitoalueella metsätalouden suunnittelussa on huomioitu porotalous. Tarkoituksenani oli myös kehittää omaa ammattitaitoani lisäämällä omaa tietämystäni aiheesta sekä harjaantua tutkimuksen tekemisessä. Tutkimukseni on kvantitatiivinen eli määrällinen tutkimus. Tutkimuksen edetessä olen kerännyt tietoa ennalta valitusta porotalouteen vaikuttavasta ongelmasta, joka tutkimuksessani oli metsätalouden mahdollisesti aiheuttamat hyödyt ja haitat porotaloudelle. Aineistonhankintamenetelmänä olen käyttänyt kyselylomaketta. Jaoin kyselylomakkeita 50 kappaletta aktiivisesti poronhoitotöissä oleville Sattasniemen paliskunnan henkilöille ja lomakkeen palautti 28 henkilöä. Tutkimustulosten mukaan 96,4 prosenttia tutkimukseen osallistuneista henkilöistä oli sitä mieltä, että metsätalouden töistä on ollut haittaa Sattasniemen poronhoidolle. Suurinta haittaa olivat aiheuttaneet avohakkuu ja voimakas maanmuokkaus. Vastanneista avohakkuun haitan erittäin suureksi tai melko suureksi arvioi 92,4 prosenttia. Tutkimustulosten mukaan 89,3 prosenttia tutkimukseen osallistuneista henkilöistä oli sitä mieltä, että metsätalouden töistä oli ollut hyötyä poronhoidolle. Poro- ja metsätalous ovat hyvin erilaisia elinkeinoja, jotka kuitenkin toimivat samalla alueella nyt ja tulevaisuudessa. Aktiivinen informointi ja neuvottelu elinkeinojen välillä vähentävät kärjistymiä. Elinkeinojen on syytä kunnioittaa toinen toistaan. This study aims to demonstrate how partners in Sattasniemen/Sattasniemi Paliskunta (Reindeer husbandry region) experienced the forestry activities in their reindeer husbandry region. The study also demonstrates the ...