Automatkalla Norjassa – Ehdotuksia käyntikohteiksi - Mäkinen, Elina (Laurea-ammattikorkeakoulu, 2011)
Tämän opinnäytetyön tavoitteena on kerätä tietopaketti Norjan nähtävyyksistä ja käyntikohteista kolmen eri reitin varrella eri puolilla Norjaa. Työn toimeksiantajana toimii Autoliitto, jonka verkkosivuilla tietopaketti myös julkaistaan. Opinnäytetyön tuotoksen tarkoituksena on jakaa tietoa Norjasta ja innostaa suomalaisia lähtemään automatkalle Norjaan. Työssä käytettiin laadullista aineistonkeruumenetelmää, jossa tieto perustuu erilaisiin dokumentteihin. Materiaalina käytettiin Norjasta kertovia matkaopaskirjoja, Norjan virallisia matkailusivustoja Internetissä sekä muutamia verkossa julkaistuja artikkeleita. Tietopaketin kohteita ja nähtävyyksiä valittaessa kriteereinä olivat muun muassa Norjan vetovoimat, monipuolisuus, ympärivuotisuus ja sopivuus automatkailijoille. Rajauksessa kokonaan ulkopuolelle on jätetty majoitus- ja ravitsemuspalvelut sekä tapahtumat. Työn teoriaviitekehyksessä keskitytään automatkailuun, matkailun maantieteelliseen viitekehykseen, vetovoimiin, matkailumo- tiiveihin, matkailuviestintään sekä Norjaan matkailumaana. Ehdotetut reitit kulkevat Oslosta Bergeniin Norjan eteläosan kautta, Lofooteilta Trondheimiin ja Tromssasta Nordkappiin. Käyntikohteet ja nähtävyydet jaettiin päävetovoiman perusteella luonto- ja maisemakohteisiin sekä historia- ja kulttuurikohteisiin. Oslo-Bergen-reitin kohteita ovat muun muassa Vikingskipshuset-museo, Kristiansandin eläintarha, Preikestolenin kallionkieleke Lysefjorden-vuonossa ja Bryggenin historialliset puutalot. Lofooteilta Trondheimiin kulkevalla reitillä valittuja kohteita ovat esimerkiksi Lofoottien saaret, Narvikin Fjellheisen-köysirata, Laksforsenin vesiputous ja Nidaros-katedraali. Tromssa-Nordkapp-reitiltä valittiin kohteiksi esimerkiksi tiedekeskus Polaria, Altan museo ja itse Nordkapp. Visiting Norway by Car – Suggestions of Places to See The aim of this Bachelor’s thesis is to gather an information package of attractions and places to visit along three different routes in Norway. The ...