Tasekirjapohjat E.ON Nord Sverige AB:n suomalaisille tytäryhtiöille - Tuominen, Kirsi (Kajaanin ammattikorkeakoulu, 2011)
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli laatia yhdenmukaiset tasekirjapohjat E.ON Nord Sverige AB:n (jatkossa E.ON) suomalaisille tytäryhtiöille. Toimeksiantajana toimi Björn Kraft AB, joka on Suomen E.ON-konsernin tytäryhtiö. Tasekirjapohjat ovat ohjeistettuja, eli ne sisältävät ohjeet tasekirjan laatimiseen. Ohjeiden pohjana ovat kirjanpito-, osakeyhtiö- ja tilintarkastuslait sekä kirjanpitoasetus, jotka säätävät tasekirjan laatimista ja sisältöä. Tavoitteena oli, että ohjeistetut tasekirjapohjat nopeuttaisivat ja helpottaisivat tasekirjojen laadintaa. Konserniin kuuluu erikokoisia yhtiöitä sekä konserneja, joiden tasekirjoilla on erilaiset sisältövaatimukset. Nämä vaatimukset on huomioitu opinnäytetyössä siten, että erikokoisille yrityksille, joilla on eri sisältövaatimukset on laadittu omat tasekirjapohjat; pienelle yhtiölle, suurelle yhtiölle ja konserniyhtiölle. Opinnäytetyön teoria koostuu tilinpäätöksestä. Siinä käsitellään kirjanpidon ja tilinpäätöksen laadinnan ylei-siä periaatteita, eli hyvää kirjanpitotapaa, yleisiä tilinpäätösperiaatteita sekä oikeaa ja riittävää kuvaa. Teoriassa omaksi osakseen on otettu konsernin tilinpäätös. Teoriassa käydään läpi tasekirja osa-alueittain. Tasekirjan osa-alueita ovat tuloslaskelma, tase, rahoituslaskelma ja näiden liitetiedot sekä toimintakertomus. Tilintarkastusta on käsitelty teoriassa tilinpäätöksen kannalta. Empiria sisältää esittelyn E.ON-konsernista. Empiriassa käsitellään kehittämistyön lähtökohtia, vaatimuksia sekä toteutusta. Toimeksiantaja osallistui opinnäytetyön toteuttamiseen ohjauspalavereiden muodossa. Tällä varmistettiin se, että tasekirjapohjista tulee tavoitteen mukaiset. Tasekirjan sisältöä säätelevä lainsäädäntö ja ohjeet muuttuvat jatkuvasti. Tämän vuoksi tasekirjapohjat on laadittu siten, että ne on helppo päivittää. Valmiit tasekirjapohjat ovat salaisia toimeksiantajan tahdosta. Niitä säilytetään E.ON Kainuu Oy:n toimipisteessä Kajaanissa. The aim of this thesis was to compose consistent balance sheet book templates for the Finnish ...