KUOLEMA OSANA HOITOTYÖTÄ : Saattohoidon kartoitus Övertorneån terveyskeskuksen akuuttiosastolla - Uusitalo, Elina (Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu, 2011)
Saattohoitoa annetaan vakavasti sairaille potilaille, joiden sairaus on siinä vaiheessa, että sitä ei enää lääketieteen keinoin kyetä parantamaan. Saattohoidon tavoitteena on turvata potilaille mahdollisimman hyvä ja kivuton kuolema. Palliatiivisella eli oireenmukaisella hoidolla tarkoitetaan hoitoa, joka kohdistuu potilaan sairauden aiheuttamien oireiden seuraamiseen ja hoitamiseen ja potilaan elämän laadun parantamiseen. Opinnäytetyöni tarkoituksena oli kartoittaa Ruotsin Övertorneån terveyskeskuksen akuuttiosaston saattohoitoa. Tutkimus on kvalitatiivinen eli laadullinen tutkimus. Ai-neiston keruu toteutettiin syksyllä 2011 kyselylomakkeiden avulla. Tutkimukseen osal-listui kaikkiaan 11 akuuttiosaston sairaanhoitajaa ja perushoitajaa. Aineiston analyysi-menetelmänä käytettiin sisällönanalyysia. Tutkimuksessa ilmeni, että hoitajien mielestä hyvän kuoleman periaatteet toteutuivat osaston saattohoidossa melko hyvin. Saattohoitokoulutusta tulisi lisätä ja erityisesti sai-raanhoitajien tietoa kivunhoidosta parantaa. Lisäksi osasto tarvitsee uuden ohjeistuksen jonka tekemisessä on apuna Ruotsissa käytössä oleva Palliatiivinen laaturekisteri. Tätä kartoitusta saattohoidon toteutuksesta voidaan hyödyntää tehtäessä uutta saattohoito kartoitusta. Terminal care is given to patients with a serious disease when the illness has reached a point where it cannot be cured by means of medicine. The goal of terminal care is to ensure that patients’ death is as pain free and as good as possible. Palliative care is the care of symptoms which focuses monitoring and taking care of the symptoms in an ill-ness and bettering the quality of life. The purpose of my Bachelor’s thesis was to survey Övertorneå health care center’s acute ward’s terminal care. The study is a qualitative study. The collection of data was carried out in autumn 2011 by a questionnaire. Eleven nurses and assistant nurses of the acute ward participated the study. Content analysis was used as the method for analyzing the data. The research revealed that the ...