Ponttiseinän asennusaikaisen kallistumisen estäminen - Paavola, Sami (Saimaan ammattikorkeakoulu, 2011)
Tiivistelmä Sami Paavola Ponttiseinän asennusaikaisen kallistumisen estäminen, 30 sivua Saimaan ammattikorkeakoulu Tekniikka Lappeenranta Rakennusalan työnjohdon koulutusohjelma Infratekniikan suuntautumisvaihtoehto Opinnäytetyö 2011 Ohjaajat: Yliopettaja Jorma Jaakkola, Saimaan ammattikorkeakoulu, Työpääl-likkö Kimmo Perkiö, Lemminkäinen Infra Oy Ponttiseinän kallistuminen on havaittu yhdeksi suurimmista tukemistyön etene-mistä hidastavista ongelmista. Se voi aiheuttaa suuria ongelmia, varsinkin jos aikataulu on hyvin tiukka. Tavoitteena oli löytää eri keinoja miten tämä kallistuminen saadaan estettyä ja näin nopeutettua yhtä tärkeää työvaihetta. Opinnäytetyössä tutkittiin ponttiseinän rakentamisaikaista kallistumista kirjallisuuden sekä omilla työmailla tehtyjen koeponttauksien avulla. Lisäksi kerättiin tietoa opinnäytetyötä varten haastattelemalla alan ammattilaisia. Haastatteluja tehtiin, jotta saatiin kerättyä kokemuksia ponttiseinän tekemisestä, varsinkin eri ongelmakohdista ja seinän kallistumiseen vaikuttavista tekijöistä. Aiheesta kirjoitettu vähäinen materiaali oli hyvänä tukena tehtyjen havaintojen kanssa. Eri menetelmien vertaaminen oli kuitenkin vaikeata. Yhtä ainoaa oikeata tapaa ei työn edetessä löytynyt, vaan koko ajan piti ottaa huomioon niin maaperän muutokset kuin työmaaolosuhteetkin. Asia vaatisi paljon lisää tutkimista ja eri menetelmien testausta, ilman testausta ja koeponttauksia ei pysty vetämään yhtä ainoaa johtopäätöstä asiasta. Kirjallista materiaalia aiheesta on erittäin vähän ja aiheesta tehdyt oppikirjat ovat usean kymmenen vuoden takaa, aina 1967 alkaen. Jokaisella tuotevalmistajalla on omat ohjeensa ja käsityksiä parhaasta menettelytavasta. Menettelytavat vaihtelevat sen mukaan, mikä on omalle tuotteelle se edullisin ja sopivin tapa. Oman haasteensa tekstin luomiseen tuo englanninkielisen materiaalin suomentaminen. Asiasanat: Pontti, ponttiseinä, kallistuminen ABSTRACT Sami Paavola Prevention of the Inclination of Sheet Piling During Installation, 30 pages Saimaa University of Applied Sciences Technology Lappeenranta Degree Program in Construction Management Infrastructure technology option Bachelor´s Thesis 2011 Instructors: Mr. Jorma Jaakkola, Senior lecturer, Saimaa University of Applied Sciences, Kimmo Perkiö, Work Supervisor, Lemminkäinen Infra Oy The purpose of this thesis was to find methods to prevent the inclination of sheet piling walls. That has beeing the major cause of delays this subject has interested me for long time already, because that is one of the biggest problem. Incline make the progress much slower than normal situation. My study is based on literature and mu experiences of the test pilings in different soils on our sites. I have also made some interviews as I had to collect information from people who had made various sheet pilings. In spite of the fact that there is little written material about this subject and this little material is quite old, it supported me and my observations. Generally, the only written documents I could find were the manufacturers’ materials which are not objective. The best written source was written in English and caused me some translation problems. However, comparison of the different methods seemed to be most difficult. Thos is why I could not find the one and best method due to the fact different soils and conditions on the site require different method. Keywords: Sheet Pile, Sheet pile wall, inclines