YRITTÄJÄKSI ENONTEKIÖLLE? : Keinoja kunnan houkuttelevuuden lisäämiseksi - Näkkäläjärvi, Kirsti (Rovaniemen ammattikorkeakoulu, 2011)
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, miten pohjoisen rajakunnan houkuttelevuutta uusien yritysten sijoituspaikkana voitaisiin lisätä. Tutkimuksessa etsittiin lisäksi vastausta siihen, millaiset yrittäjät voisivat olla Enontekiön potentiaalisia uusia yrittäjiä. Opinnäytetyö on toiminnallinen. Sen teoreettinen viitekehys muodostuu Enontekiön elinkeinoelämän toimintaympäristön kuvauksesta, lisäksi teoriaosassa tarkastellaan yrittäjyyttä, yritysten sijaintipaikkapäätöksiin sekä kunnan vetovoimaan ja kilpailukykyyn vaikuttavia tekijöitä. Opinnäytetyön toiminnallisessa osassa käytettiin kolmea tutkimusmenetelmää: benchmarkingia, SWOT-analyysia ja teemahaastattelua. Benchmarkingin avulla selvitettiin, mitä keinoja muut kunnat käyttävät yritysten houkuttelemisessa. Enontekiön elinkeinoelämän nykytilan selvitys tehtiin SWOT-analyysin avulla. Teemahaastatteluissa kartoitettiin Enontekiölle muuttaneiden yrittäjien näkemyksiä siitä, mitkä tekijät vaikuttavat yrityksen sijaintipaikan valintaan. Teemahaastattelujen analysoinnissa kävi ilmi, että yrittäjien sijaintipaikkapäätökseen oli vaikuttanut Enontekiön pienimuotoisuus, aitous ja erilaisuus suuriin keskuksiin verrattuna. Haastateltavissa tuli esille sekä harrastus- että arvosidonnaisen elämäntyyliyrittäjyyden piirteitä. Tutkimusmenetelmien tuloksissa tuli esille samanlaisia yritysten sijaintipaikan valintaan vaikuttavia tekijöitä kuin teoriaosuudessa. Kaikissa kolmessa menetelmässä sijainnilla ja liikenneyhteyksillä, koulutuksella ja osaamisella, toimivalla infrastruktuurilla, alueen kehittämisellä, verkostoilla sekä markkinoinnilla ja viestinnällä oli merki-tystä. Lisäksi paikan henki, yrittäjäystävällinen elinkeinopolitiikka sekä palvelujen saatavuus vaikuttivat paikkakunnan houkuttelevuuteen. Opinnäytetyön johtopäätök-siin on luetteloitu keinoja Enontekiön houkuttelevuuden lisäämiseksi. The purpose of this thesis was to find out how a northern border municipality could increase its attraction to contribute a positive location decision of potential new ...