”En mä onnistus jos mun pitäs tästä yksin lähtee” : Huumekuntoutujan tuen tarve laitoskuntoutusjakson jälkeen - Ihalainen, Jaana; Hakulinen, Karoliina (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu, 2011)
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia huumeriippuvaisen asiakkaan tuen tarvetta laitoskuntoutusjakson jälkeen. Tutkimuksen tehtävänä oli selvittää, millaista tukea kuntoutuja tarvitsee mielekkään arjen sujumiseksi kuntoutusjakson jälkeen. Opinnäytetyö toteutettiin yhteistyössä erään pohjoiskarjalaisen huumekuntoutusyksikön kanssa. Työ toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Menetelmänä käytettiin avointa haastattelua. Haastattelimme tutkimusta varten viittä kuntoutusjaksolla ollutta huumausaineiden ongelmakäyttäjää. Jokaisella heistä oli takanaan pitkä huumausaineiden väärinkäytön historia sekä yksi tai useampi laitoskuntoutusjakso. Haastatteluista saatu aineisto käsiteltiin sisällönanalyysin avulla. Tutkimuksen tuloksista kävi ilmi, että huumekuntoutujat kokevat tarvitsevansa tukea kuntoutusjakson jälkeiseen arkeen. Tuen tarve voi olla pitkäaikaista ja kuntoutusjakson jälkeinen tuki mielletään tärkeäksi osaksi päihteetöntä elämää. Itsehoitoryhmät, kuten AA (Anonyymit Alkoholistit) ja NA (Nimettömät Narkomaanit) tarjoavat kuntoutujille vertaistukea ja sosiaalisia kontakteja. Pelkästään vertaistuellisia ryhmiä ei aina pidetty riittävänä, vaan tarvetta oli myös ammatilliselle tuelle. Erilaiset kuntouttavat työtoiminnot nähtiin hyvänä vaihtoehtona tuomaan kuntoutuksen jälkeiseen arkeen sisältöä. Tärkeimpänä tekijänä kuntoutuksen onnistumiseksi ja raittiin elämäntavan saavuttamiseksi on kuitenkin kuntoutujan oma halu päihteettömyyteen. This thesis deals with drug addicts in rehabilitation. The major objective of this study was to research what kind of support rehabilitees need after the institutional rehabilitation. This thesis was created in co-operation with one of North Karelian rehab centers for drug users. The study was qualitative by nature. We carried out our research with open interviews. The data were collected by interviewing five people who have been in drug rehab at least once. The content analysis method was used to analyze the data. The results were found by using content analysis. The results ...