Kotimaiset kasviöljyt palmuöljyn korvaajina kosmeettisessa emulsiossa - Strömberg, Laura (2020)
Vastuullisesti tuotetut raaka-aineet ovat entistä ajankohtaisempia kosmetiikan tuotekehitystyössä. Raaka-aineiden saatavuuden ja tuotantotapojen läpinäkyvyyden kannalta kotimaisten vaihtoehtojen lisääntyvä hyödyntäminen olisi eduksi luonnonvarojen säilymiselle ja ympäristön liikakuormituksen ehkäisyyn. Kehittämistyön tavoitteena oli kartoittaa kotimaisten kasviöljyjen soveltuvuutta palmuöljyn korvaajina emulsiossa ja löytää kestävän kehityksen mukaisia raaka-aineita lähituotannosta kosmetiikkateollisuuden käyttöön. Työn taustalla toimi selvityshanke ”Luonnon raaka-aineet kosmetiikkateollisuudessa”, jossa selvitettiin voisiko muiden kotimaisten teollisuuden alojen, kuten elintarviketeollisuuden, sivuvirtoja hyödyntää kosmetiikan raaka-aineina. Hankkeen pohjalta työssä avataan myös kiertotalouden ja sivuvirtojen hyödyntämisen mahdollisuuksia kosmetiikan tuotekehitystyössä. Kehittämistyön aihe ja sen tarpeellisuus nousivat hankkeen parista, sillä kotimaisille raaka-aineille riittäisi kysyntää. Yhteistyöyrityksenä työssä toimi ihonhoitotuotteita valmistava Laponie Oy, joka pystyy hyödyntämään tuloksia omassa tuotekehitystyössään. Teoreettisessa viitekehyksessä kartoitettiin pääasiassa kasviöljyjen ominaisuuksia ja niiden soveltuvuutta kosmeettisiin tuotteisiin, erityisesti emulsioihin. Työssä käsiteltiin palmuöljyn, rypsiöljyn, hamppuöljyn ja pellavansiemenöljyn rasvahappokoostumuksia sekä niiden kemiallisten rakenteiden vaikutusta öljyjen ominaisuuksiin ja säilymiseen. Tutkimusosassa testattiin kotimaisen rypsiöljyn (Avena Kantvik Oy), hamppuöljyn (Murtolan HamppuFarmi Oy) ja pellavansiemenöljyn (Bertil’s Health) toimivuutta sekä säilyvyyttä emulsiossa. Raaka-aineiden ominaisuuksia ja säilyvyyskokeen tuloksia verrattiin palmuöljyä sisältävään emulsioon. Kehittämistyön lähestymistapa oli monimetodinen, mukaillen pääasiassa konstruktiivisen tutkimuksen ja toimintatutkimuksen periaatteita. Tutkimuksessa keskityttiin käytännön ongelman ratkaisuun konkreettisen tuotoksen avulla sekä muuttamaan nykyistä toimintamallia. Laadullisten tutkimusmenetelmien lisäksi tutkimuksen toteuttamiseen hyödynnettiin tuotekehitysprosessia ja aistinvaraista arviointia. Prosessin tuotoksena syntyi kahdeksan emulsiota, joiden ominaisuuksia arvioitiin säilyvyyden, rakenteen ja ihotuntuman perusteella. Tehtyjen tutkimusten pohjalta saatiin tietoa kotimaisten öljyjen soveltuvuudesta kosmeettisessa emulsiossa sekä niiden stabiilisuudesta kuukauden mittaisessa säilyvyyskokeessa. Yhteenvetona tutkimustuloksista voidaan todeta, että kotimaiset öljyt pärjäsivät säilyvyyskokeessa hyvin ja erityisesti puhdistettuina niissä on potentiaalia palmuöljyn korvaajina kosmetiikan emulsiossa.