Ventrogluteaalinen injektio - Ohjaustilanne ja ohjelehti Kemin ja Tornion kotisairaanhoitajille - Konola, Riikka; Kuusisto, Jutta; Vallo, Noora (2020)
Opinnäytetyön tarkoituksena oli toteuttaa ohjaustilanne Kemin ja Tornion kotisairaanhoitajille ventrogluteaalisen injektion antamisesta ja laatia ohjelehti injektiopaikan oikeaoppisesta paikantamisesta. Tavoitteena oli tehdä ventrogluteaalisen injektion antaminen tutuksi kotisairaanhoitajille ja vahvistaa potilasturvallisuutta lihasinjektioiden annossa sekä kasvattaa sairaanhoitajien tietoisuutta ventrogluteaalisen injektion turvallisuudesta. Opinnäytetyön aiheen saimme, kun huomasimme, että omassa työssämme emme käytä ventrogluteaalista injektiokohtaa ja tapa on kotisairaanhoidossa vielä kovin tuntematon. Tutkimusten mukaan vatsanpuoleinen pakaralihas on turvallinen injektioalue, koska alueella ei ole hermoratoja eikä tiheää verisuonistoa ja rasvakudosta on suhteessa vähän verrattuna selänpuoleisen pakaralihaksen alueeseen. Sairaanhoitajien tulee saada päivitettyä, uusinta näyttöön perustuvaa tutkimustietoa ja ylläpitää ammattitaitoa. Teams-ohjaustilanteeseen Kemissä osallistui kahdeksan sairaanhoitajaa ja Torniossa yksitoista sairaanhoitajaa. Ohjaustilanteessa pidimme PowerPoint-esityksen, näytimme Lapin AMK:n ohjausvideon ventrogluteaalisesta injektion antamisesta ja pidimme havainnollistamisharjoituksia Teams-sovelluksen kautta videoyhteyttä hyödyntäen sekä ilmoitimme, että ohjaukseen kannattaa osallistua pareittain, koska injektioalueen havainnollistaminen on huomattavasti helpompaa parin lantion alueelta. Lähetimme jokaiselle osallistujalle ohjelehden ventrogluteaalisesta injektion antamisesta. Lopuksi kysyimme suullista palautetta ohjaustilanteesta. Molemmissa kotisairaanhoidon toimipisteissä sairaanhoitajat kokivat ohjaustilanteen hyödylliseksi ja kiinnostavaksi. The purpose of this thesis was to implement a guidance session for home care nurses about giving a ventrogluteal injection and to make a guide flyer with instructions on how to locate the ventrogluteal site. The objective of this thesis was to make the ventrogluteal injection familiar to the home care nurses, to strengthen their evidence-based awareness of the ventrogluteal injection safety, and to strengthen patient safety in terms of the implementation of an intramuscular injection. The subject of this study was selected based on working life needs. Based on observations that ventrogluteal injection technique seemed not to be in use at the cities of Kemi and Tornio health care. Similarly, the related injection site seemed to be unknown in nursing. It seemed that there was also no organized education about the ventrogluteal injection technique for nurses. According to several studies, ventrogluteal area is a safe injection method, because there are no neural pathways on the ventrogluteal area of the human body. The ventrogluteal site does not have a thick vascular system and the adipose tissue is relatively low. It could be recommended for the nurses to update their nursing skills according to the latest evidence-based information about the ventrogluteal site. The educational event implemented in this study was executed via Teams application. Eight nurses from Kemi and eleven nurses from Tornio participated in the event. Guidance included a PowerPoint presentation and a video which made by a student of the Lapland University of Applied Sciences. The ventrogluteal injection site was also demonstrated via the Teams application. The guide flyer about the ventrogluteal injection site was sent to every participant. After the guidance event feedback was asked from the participants. According to the feedback from the home care nurses, the guidance was useful and inter-esting.