Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriötä sairastavan lapsen ja hänen perheensä kohtaaminen : Kuvaileva kirjallisuuskatsaus - Lievonen, Sini-Sofia; Stenbacka, Emilia (2020)
ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) eli aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö on lapsuudessa alkava neuropsykiatrinen sairaus, joka ilmenee tarkkaavuuden ja aktiivisuuden säätelyn pulmina sekä impulsiivisuutena. ADHD:n tunnistaminen ja näin ollen myös toteaminen on lisääntynyt viime vuosina. Suomessa ADHD:ta esiintyy 4-7%:lla lapsista ja nuorista. Hoitajana työskennellessä on siis hyvin todennäköistä kohdata lapsi tai nuori, jolla on ADHD. Tämän opinnäytetyön tavoitteena on antaa valmiuksia valmistuville sairaanhoitajille ADHD:ta sairastavan lapsen ja hänen perheensä tukemiseen ja kohtaamiseen. Tarkoituksena on selvittää, kuinka hoitajana on mahdollista tukea ADHD:ta sairastavaa lasta ja hänen perhettään. Tämä opinnäytetyö on tarkoitettu lisämateriaaliksi Karelian ammattikorkeakoulun perhehoitotyön opintokokonaisuuteen. Tutkimuskysymys oli: Kuinka hoitaja voi tukea ADHD:ta sairastavaa lasta lasta ja hänen perhettään? Tutkimusmenetelmänä on käytetty kuvailevaa kirjallisuuskatsausta. Opinnäytetyöhön valikoitui 7 tutkimusta Arto-, Cinahl-, Duodecim Terveysportti ja Medic- tietokannoista. Kirjallisuuskatsauksen analyysimenetelmänä on käytetty teemoittelua. Tuloksissa useasti esille nousi koko perheen tukemisen sekä vanhempien ohjauksen tärkeys. Keskeinen tulos oli myös lapsen vahvuuksien korostaminen ja heikkouksien ymmärtäminen. Hoitajan roolin tärkeyttä ADHD:n tunnistamisessa korostettiin myös monessa aineistossa. Jatkokehitysideoita on tyttöjen ADHD:ta käsittelevät tutkimukset, terveydenhoitajien kokemukset ADHD:n tunnistamisesta, kohtaamisesta ja avuntarpeesta sekä ADHD:n tukitoimien saannin selvitys.