Kestävän matkailun sertifikaatin valinta. Sertifioinnin vaikutus asiakaskokemukseen - Ekonoja, Susanna; Hyötylä, Mira; Seppänen, Jouni; Vierimaa, Jonna (2020)
Opinnäytetyön tehtävänä oli koota ekosertifikaattien infopaketti Sustainable Travel Finland -ohjelmaan suorittaville yrityksille. Työssä selvitettiin myös sertifioitujen yrityksien vastuullisuusviestinnän näkyvyyttä. Työn aihepiireinä olivat siis kestävä ja vastuullinen matkailu sekä vastuullisuusviestintä. Näistä aiheista sekä ekosertifikaateista kerättiin tietoperustaa. Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Visit Rovaniemi, joka koordinoi Rovaniemen alueen matkailumarkkinointia sekä vastaa kestävän matkailun kehittämisestä. Opinnäytetyössä tehtiin dokumenttianalyysi STF-ohjelman e-oppaalle ja online-alustalle. Lisäksi tehtiin kysely STF-ohjelman suorittaneille yrityksille infopaketin luomisen tueksi. Kyselyn tehtävänä oli selvittää STF-ohjelman jo suorittaneiden kokemuksia sertifikaattien valinnassa. Lisäksi työssä selvitettiin sertifioitujen yritysten vastuullisuuden eteen tehtyjen toimenpiteiden vaikutuksia asiakaskokemukseen verkkosivustojen kautta. Ekosertifikaattien infopaketissa käsitellään sertifikaattien soveltuvuus toimialoittain, hinnat sekä taloudellinen, ekologinen, sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys. Infopaketin tavoitteena on kannustaa ja helpottaa yrityksiä valitsemaan vastuullinen sertifikaatti. Vastuullisuusviestinnän näkökulmasta laadittiin analyysiraportti. Tämän raportin rajaus oli toimialakohtainen, kun taas STF-ohjelman kohdalla toimittiin sertifikaattien mukaisella rajauksella. Raportin johtopäätöksissä painotetaan jatkokehittämismahdollisuuksia koko alaa ajatellen. Tuotoksena opinnäytetyössä on siis tarpeelliseksi todettu sähköinen infopaketti sertifikaattien valintaan sekä raportti. Toimintaympäristönä toimivat Visit Rovaniemi ja matkailuala yleisesti. Työ palvelee toimeksiantajan lisäksi muita matkailualan yrityksiä.