Inarijärven rantavyörymien 5-vuotismittaukset - Laukkanen, Tatu (2020)
Opinnäytetyön tavoitteena oli suorittaa velvoitteenmukaiset Inarijärven rantavyörymien 5-vuotismittaukset. Mittaukset ovat Pohjois-Suomen vesioikeudessa määrättyjä ja ne on suoritettava, jotta voidaan seurata säännöstelyn vaikutuksia Inarijärven rantavyöhykkeeseen. Mikäli suoritettavien mittausten perusteella todetaan rantavyörymiä tapahtuneen, on maanomistajille maksettava sovitut korvaukset menetetystä omaisuudesta. Työn toteutuksessa kokeiltiin ja vertailtiin erilaisten mittausmenetelmien toimivuutta ja soveltuvuutta suoritettavissa mittauksissa tarkoituksena saada GPS-satelliittien avulla mitattu paikkatieto digitaalisesti käytettäväksi. Lisäksi pyrittiin tuomaan nykyaikaisia teknologioita perinteisten mittausmenetelmien korvikkeeksi menettämättä seurantamittausten jatkuvuutta ja toistettavuutta. Työn toteutuksesta tehtiin myös karkeaa kustannusarviointia ja arviota vertailtiin alihankintana tehtävän mittauksen kustannuksiin. Lopputuloksena mittaukset saatiin suoritettua ja rantavyörymiä todettiin tapahtuneen. Käytettävät menetelmät saatiin päivitettyä nykyaikaan sekä mittausaineisto digitoitua. Kustannusarvio osoitti Inarijärven 5-vuotismittausten olevan valtion omana työnä yhä edullisin sekä tarkoituksenmukaisin vaihtoehto. The objective of this thesis was to execute the obligatory quinquennial lakefront surveys on the banks of Lake Inari. The surveys are a decision of the Northern Finland Court specialized in water law to determine how the water level regulation of Lake Inari affects the banks of the lakeside properties. If the surveys indicate erosion of the lakefront a compensation for the damages must be appointed to the lakeside property owners. A part of the working process was experimenting and comparing various new land surveying methods and considering the adaptability of those methods to this sort of specific survey. Digital accessibility of geospatial information from global positioning satellites would expand the platforms used. Also, the traditional surveying methods cannot be replaced without ensuring the modern technologies provide the continuity and reliability of a long-term scientific survey for the future. A rough budget assessment was made and compared to a bid from a sub-contractor for the completion of the survey and analyzation of the measured information. The survey was completed successfully, and the methodology was updated to modern technical standards. The spatial information was digitalized, and the accessibility of the data was improved drastically. The budget assessment indicated that the Lake Inari quinquennial surveys are cost efficient and serves their purpose as it is and should not be privatized at this moment.