Akuutin sydänperäisen rintakivun tutkiminen ABCDE-protokollaa hyödyntäen - Leinonen, Aki; Väkeväinen, Sami (2020)
Sydän- ja verisuonitaudit olivat suurin kuolinsyy Suomessa 2018. Potilaiden huolellinen ja systemaattinen tutkimus on välttämätöntä hengenvaarallisten sydänongelmien poissulkemiseksi ja oikean työdiagnoosin saamiseksi. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on, että sairaanhoitajaopiskelijat osaavat tutkia akuutin sydänperäisen rintakipupotilaan ABCDE-protokollaa hyödyntäen. Opinnäytetyön tehtävänä on tuottaa verkko-oppimateriaalia sairaanhoidon opiskelijoille. Tämä opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisena opinnäytetyönä ja sen tuotoksena tehtiin oppimateriaali Microsoft PowerPointin avulla. Se sisältää ABCDE-protokollan ja sen soveltamisen käytännössä rintakipupotilaiden kanssa. Jatkotutkimusaiheena voisi olla, kuinka tutkia potilaita, joilla on akuutti hengitysvaikeus ABCDE-protokollalla, tai miten rintakipupotilaan hoito jatkuu. Cardiovascular diseases were the leading cause of death in Finland in 2018. Careful and systematic examination of patients is essential to rule out life-threatening heart problems and to obtain a correct preliminary diagnosis. The purpose of this thesis was to teach students how to progress according to the ABCDE protocol in patients with cardiac chest pain and how to examine them systematically. The aim of this thesis was to produce educational material for the second-year nursing students at Karelia University of Applied Sciences to be partly used in the study module Nursing Care for Internal Disease and Surgical Patients. This thesis is based on Finnish health care recommendations. Educational material, that is, the output of this practise-based thesis, was made using Microsoft PowerPoint. It includes the ABCDE protocol and how to systematically approach patients with chest pain. Further development could be how to examine patients with acute respiratory distress with the ABCDE protocol or how to continue the treatment of a patient with chest pain.