Paliskuntain aitarakenteiden vaikutukset hirviin ja metsäkanalintuihin - Sandbacka, Mika; Kangas, Tapani (Rovaniemen ammattikorkeakoulu, 2011)
Metsästäjien ja muiden metsäluonnonkäyttäjien keskuudessa on noussut puheenaiheeksi poroaitojen aiheuttamat riistaeläimien menehtymiset. Tutkimukselle oli tarvetta, koska hirvien osalta aihetta ei ollut koskaan aikaisemmin tutkittu. Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, miten poroaidat vaikuttavat hirviin ja metsäkanalintuihin sekä onko ongelmaa ylipäätään olemassa. Kiersimme tutkimukseen valitun porojen laidunkiertoaidan osuuden yhteensä neljä kertaa, keväällä ja syksyllä. Seurannan lisäksi teimme kyselyn alueella toimiville metsästysseuroille ja kyselymenetelmänä käytimme harkinnanvaraista otantamenetelmää. Tutkimus osoitti hirvien ja metsäkanalintujen menehtymiset ja vammautumiset todeksi. Maastoseurantaa täydentävän kyselyn tulokset olivat samansuuntaisia seurannan tuloksiin verrattuna. Tutkimustulokset ja aitaseuranta osoittavat yhdessä useiden hirvien ja metsäkanalintujen menehtyneen aitaan. Tutkimuksen perusteella laidunkiertoaidan ja esteaidan korkeuden tulisi olla korkeintaan 120 senttimetriä. Kyseinen aidan korkeus estäisi lähes kokonaan porojen vaeltamisen toisen paliskunnan alueelle, ja sillä saataisiin loppumaan lähes kaikki hirvivahingot ja suurilta osin myös metsäkanalintujen lentämiset aitaan. Tämän tyyppisten porotaloutta lähellä olevien tutkimusaiheiden tiedonsaantiin pitää saada avoimuutta kaikilta tahoilta. Vaiettu totuus vahingoittaa kaikkia porotalous alalla toimijoita, ja epäilykset muihinkin salattaviin käytäntöihin metsässä toimijoita kohtaan lisääntyy perustellusti. Ehdotuksia löytyy aitarakenteiden ongelmiin, ja niitä pitää avoimesti tutkia ja analysoida. Vahinkojen välttämiseksi tulisi tehdä kaikki mahdollinen. Ulkopuolisten puuttuessa ongelmakohtiin tuloksena saadaan aikaan mediamyrsky, joka ei palvele ketään. Asiasanat paliskunnat, hirvi, metsäkanalinnut, aitarakenteet There is a risen concern among hunters and other forest users about deaths of game, mainly grouses and elks, caused by reindeer fences. The need for research was evident since no such research regarding death of ...