Poronhoitajien terveystottumukset - Tervo, Tiia (2020)
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli saada ajankohtainen katsaus poronhoitajien elintavoista ja terveystottumuksista. Tarkoitus oli saada poronhoitajilta tietoa siitä, millaisia valintoja he arjessaan tekevät ja minkälaisia terveydellisiä haasteita kohtaavat. Tavoitteena oli myös motivoida poronhoitajia pohtimaan omia terveystottumuksiaan ja sen myötä etenemään edes pienin askelin ajatuksista konkreettisiksi teoiksi parantaen omaa yleistä hyvinvointiaan sekä edistäen omaa terveyttään omien sen hetkisten henkilökohtaisten resurssien sallimissa rajoissa. Työn toimeksiantajana toimi Sodankylän merkkipiiriin kuuluva Oraniemen paliskunta. Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsittelen poronhoitajan ammattia ja poronhoitotyötä käytännössä järjestyksessä poronhoitovuoden kulun mukaan. Avaan myös käsitteitä terveystottumuksista ja elintavoista, painottaen ravintoa, lepoa ja liikuntaa. Opinnäytetyön tutkimuskysymykset olivat: millaisia ovat poronhoitajien tämänhetkiset elintavat ja millaisia ovat poronhoitajien tämänhetkiset terveydelliset haasteet. Työ oli laadullinen tutkimus. Keräsin tutkimustiedot haastattelemalla jokaista poronhoitajaa erikseen ja haastattelumenetelmäksi valikoitui teemahaastattelu. Kyseinen haastattelumuoto sopi mielestäni tähän tutkimukseen, jotta en valmiilla kysymyksilläni olisi ohjaillut keskustelun kulkua liikaa, vaan jokaisen poronhoitajan kohdalla keskustelu painottuisi hänen henkilökohtaisiin tapoihin ja haasteisiin. Työn tuloksista ilmeni, että osallistujat kamppailivat useiden samankaltaisten haasteiden kanssa. Haasteita koettiin olevan etenkin säännöllisen ruokarytmin ja tarvittavan levon ja palautumisen suhteen.