Työelämän ulkopuolella olevien eläkeikää lähestyvien miesten hyvinvointi Enontekiöllä - Niemelä, Piia; Uusiranta, Johanna (2020)
Laadullinen opinnäytetyömme on toteutettu yhteistyössä Enontekiön kunnan kanssa. Opinnäytetyömme tarkoituksena on kuvailla työelämän ulkopuolella olevien 55–64-vuotiaiden enontekiöläisten miesten hyvinvointia. Tavoitteena oli selvittää, mitä enontekiöläinen työelämän ulkopuolella oleva eläkeikää lähestyvä mies ajattelee hyvinvoinnistaan, mitkä asiat siihen liittyvät ja kuinka hyvinvointi toteutuu arjessa. Käytimme lähtökohtana Erik Allardtin hyvinvointiteoriaa maustettuna uudemmilla ajatuksilla hyvinvoinnista ja onnellisuudesta. Opinnäytetyömme on laadullinen tutkimus ja toteutimme sen teemahaastatteluina, jotka teimme toisistaan riippumattomina yksilöhaastatteluina. Aineisto analysoitiin kolmen pääteeman, elintaso, sosiaaliset suhteet ja itsensä toteuttaminen sekä niihin liittyvien alateemojen kautta. Kaikki tieto käsiteltiin luottamuksella ja prosessin päätteeksi haastattelut tuhottiin sovitusti. Opinnäytetyö luovutettiin sovitusti Enontekiön kunnan kehittämis- ja hyvinvointityön käyttöön. Opinnäytetyössämme kuvaamme kohderyhmään kuuluvien miesten kokemuksia hyvinvoinnistaan, kun arjesta puuttuu työn rutiini. Mielekkyyttä päiviin tuovat luonto ja sen hyödyntäminen, omin käsin tekeminen sekä oma vapaus päättää aikatauluista. Hyvinvointia vähentävinä seikkoina esiin nousivat asumisen syrjäisyys sekä siitä johtuvat kulkemisen ongelmat, niukka talous sekä huoli oman itsenäisyyden ja riippumattomuuden menetyksestä. Opinnäytetyöhömme liittyvän tutkimuksen punaiseksi langaksi nousi luonto. Enontekiön kunta on alueena laaja ja sen monimuotoinen luonto on suuri voimavaratekijä kuntalaisille. Luonnossa liikkumisen ja sen antimien sekä harrastusmahdollisuuksien hyödyntäminen laajemmin olisi luonteva, kustannustehokas sekä paikallista kulttuuria arvostava keino edistää hyvinvointia. Enontekiön kunnassa työllistyminen on haaste ja vaatii aktiivisuutta ja kykyä sopeutua olemassa oleviin mahdollisuuksiin. Työelämän ulkopuolella olevat joutuvat sopeutumaan niukkaan elintasoon. Enontekiön kunta voi käyttää haastatteluista saatua tietoa kohdentaakseen tarpeen mukaisia palveluita sekä tukitoimia entistä paremmin kuntalaisille, nostaa luonnon tärkeää asemaa entisestään sekä tuoda esiin kuntalaisten äänen. This qualitative thesis is implemented in collaboration with the municipality of Enontekiö. The purpose of the thesis is to describe the well-being of men from Enontekiö, aged 55–64 years, who are out of work. The aim is to find out what a man Enontekiö approaching retirement outside working life thinks about his well-being, what things are related to it and how well-being is realized in his everyday life. We used Erik Allardt’s theory of well-being spiced with newer ideas about well-being and happiness as a starting point. We collected the material through thematic interviews, which were conducted as independent individual interviews. The material was analyzed through three main themes: living standards, social relations and self-fulfillment, as well as related sub-themes. All information is treated with confidence and at the end of the process the interviews were destroyed as agreed. The thesis was handed over to the development and welfare work of the municipality of Enontekiö as agreed. In our thesis, we describe the experiences of men belonging to the target group about their well-being when everyday life lacks a work routine. Nature and its utilization gives meaning to their days, preparing objects and one's own freedom to decide on schedules. The remoteness of housing and the resulting problems of travel, a scarce economy and concerns about the loss of one's own independence and autonomy due to the prevailing circumstances emerged as factors reducing well-being. Nature became the red thread of research related to our thesis. The municipality of Enontekiö is extensive as an area and its diverse nature is a major resource factor for the residents. Making greater use of mobility in nature and its resources would be a natural, cost-effective way of valuing local culture and promoting well-being. Employment in the municipality of Enontekiö is a challenge and requires activity and the ability to adapt to existing opportunities. People outside working life has to adjust to a meagre standard of living. The municipality of Enontekiö can use the information obtained from the interviews to better target the necessary services and support measures to the residents of the municipality, and to further raise the important role of nature and to bring out the voices of the residents.