Palovammapotilaan ensihoito: Hoito-ohje ja koulutuspaketti Lapin sairaanhoitopiirille - Kontsas, Heini; Leskelä, Niina; Mikkola, Minna (2020)
Palovammapotilaat ovat pieni potilasryhmä ja yksittäisen ensihoitajan kohdalle sattuu harvoin vakavasti loukkaantuneita palovammapotilaita. Lapin sairaanhoitopiirillä ei ole aiemmin ollut virallista hoito-ohjetta palovammapotilaiden hoitamiseen, ja koulutukselle aiheesta on myös tarvetta. Opinnäytetyömme vastaa suoraan työelämän tarpeeseen ja tulee myöhemmin käyttöön Lapin sairaanhoitopiirin alueella viralliseksi hoito-ohjeeksi vakavasti loukkaantuneiden palovammapotilaiden hoitoon. Opinnäytetyön tavoitteena on parantaa Lapin sairaanhoitopiirin alueella työskentelevien ensihoitajien ja ensivasteessa toimivien henkilöiden tietämystä palovammapotilaan hoitamisesta. Tämä parantaa potilasturvallisuutta ja tavoitteena on, että potilaiden saama hoito tulee olemaan ajantasaista, tasavertaista ja laadukasta koko sairaanhoitopiirin alueella. Tietoperustana on käytetty tuoreita lähteitä. Olemme hyödyntäneet ensihoidon uusinta kirjallisuutta, kansainvälisiä tutkimuksia ja palovammakeskuksen laatimia ohjeistuksia. Lähteiden soveltamisesta käytäntöön on keskusteltu suullisesti palovammoja pitkään hoitaneiden henkilöiden kanssa, joten voimme todeta ohjeiden olevan luotettavat ja laadukkaat. Varsinaisen hoito-ohjeen lisäksi olemme työn rinnalla luoneet koulutuspaketin kahtena erilaisena versiona. Kohderyhmänä ovat ensihoitajien lisäksi palokunnan ensivasteessa työskentelevät henkilöt. Tämä tulee helpottamaan ohjeen implementointia käytäntöön. Itse koulutuspaketin sisältö ja koulutuksen pitäminen on kuitenkin rajattu tämän työn ulkopuolelle, sillä käytettävät kuvat eivät ole julkaistavissa ja lisäksi COVID-19 sattui juuri työmme työstämisen ajankohdalle, joten kaikki koulutuspäivät on peruttu. Hoito-ohje on tuotoksena hyvä ja työelämää palveleva. Tällä hetkellä hoito-ohje käsittää vakavasti loukkaantuneen palovammapotilaan hoidon. Jatkossa hoito-ohjetta voisi laajentaa koskemaan myös pienempiä palovammoja ja mahdollisesti kotihoito-ohjeita. Ohjeen julkaisun ja varsinaisen opinnäytetyön valmistumisen jälkeen tulemme jatkossa pitämään koulutuksia niin palokunnissa kuin ensihoitoasemillakin, kunhan koronaepidemiasta aiheutuneet rajoitukset puretaan ja arki sekä koulutukset alkavat pyöriä taas normaalisti. Ajankohta tulee olemaan syksy 2020 tai seuraava kevät, tästä neuvottelemme Lapin sairaanhoitopiirin koulutusvastaavien kanssa. Patients with burn injuries are a minor patient group, therefore paramedics rarely encounter severely injured burn patients. Lapland Hospital District doesn’t offer an official treatment guidelines for managing burn patients. In addition, there is a necessity of education in relation of this subject. Our thesis meets the need for working life and will be later on an official treatment guideline for managing severely injured burn patients. The aim of this thesis is to improve the knowledge of treatment of burn patients amongst paramedics and first response units in Lapland Hospital District. That will improve patient safety and the aim is to have up to date, equal and good quality treatment all across the hospital district. The background theory is based on up to date resources. We have exploited newest paramedical literature, international scientific researches and treatment guidelines set by HUS burn center. To be able to state that the guidelines are good quality and reliable, we have collaborated and discussed with people who have been treating burn patients for a long time. Alongside with the treatment guidelines, we have created an education material in two different versions. The target groups are paramedics and first response units of fire department. This will help implement the guidelines into practice. The education material and implementing the education are excluded from this thesis due to pictures used in the materials cannot be published and COVID-19 pandemic cancelled all the education days. The treatment guidelines as our end product are good and serves the needs in working life. Currently the treatment guidelines consists of treatment of severely injured burn patient and later on it could be extended consisting also minor burns and possibly patient education handouts. After publishing the treatment guidelines and finishing the thesis, we are going to have educations for fire department and paramedics, as soon as the restrictions and lockdowns are taken down. The specific time will be negotiated with our colleagues who are responsible for education.