"Kirjastoauto on hyvä hyvä!" : Asiakaskysely Tornionlaakson kirjaston kirjastoauton käyttäjille - Ylisuutari, Marisa (Oulun seudun ammattikorkeakoulu, 2011)
Opinnäytetyöni käsittelee Tornionlaakson kirjaston kirjastoautopalvelujen kehittämistä. Pellon ja Ylitornion kirjastot yhdistivät hallinnollisesti toimintaansa vuoden 2011 alusta yhdistyen Tornionlaakson kirjastoksi. Kirjastoon tullaan hankkimaan uusi molempien kuntien asukkaita palveleva kirjastoauto vuoden 2012 aikana. Opinnäytteessäni on tarkoitus selvittää kirjastoauton asiakkaiden mielipiteitä jo olemassa olevista palveluista sekä uuteen kirjastoautoon mahdollisesti tulevista monipalveluista. Työn toimeksiantaja on Tornionlaakson kirjasto. Tutkimus toteutettiin kirjastoauton asiakkaille suunnatun lomakekyselyn sekä Tornionlaakson kirjaston henkilökunnan ja Ylitornion vanhustenhuollon työntekijän sähköpostihaastatteluiden kautta. Kyselytutkimuksen tulokset analysoitiin SPSS -tilasto-ohjelmaa käyttäen. Tutkimuksessa käytettiin sekä kvalitatiivista että kvantitatiivista tutkimusotetta. Työn teoriaosuudessa kerrotaan kirjastoautotoiminnan historiasta 1960 -luvulta nykypäivään sekä kirjastoautotoiminnan tulevaisuutta monipalveluautona. Lisäksi teoriaosuudessa käsitellään kirjastopalveluja ja kirjastojen välistä yhteistyötoimintaa. Asiakaskyselyn tulosten perusteella kirjastoauton käyttäjät ovat tyytyväisiä kirjastoauton toimintaan sekä sen tarjoamaan aineistoon. Kirjastoauton kokoelmiin toivottiin lisää kaunokirjallisuutta ja dvd -elokuvia. Uusiksi monipalveluiksi eniten kannatusta sekä asiakkailta että henkilökunnalta saivat kirjaston kotipalvelu ja teemapäivät. Haastatteluiden perusteella kirjaston henkilökunta koki monipalvelujen sopivan kirjastoautoon. Monipalveluiden toivottiin kuitenkin liittyvän kiinteästi varsinaiseen kirjastotoimintaan ja perinteiset kirjastopalvelut miellettiin kirjastoautotoiminnan päätehtäväksi. Tulevaisuudessa kirjastoautopalvelujen tarpeen nähtiin muuttuvan kuntien väestörakenteen painottuessa yhä enemmän vanhusväestöön. Kotipalvelujen tarpeen ennustettiin lisääntyvän ja kirjastoauton roolin sosiaalisena paikkana sekä kulttuurin tarjoajana vahvistuvan. Uuden kirjastoauton käyttöön ...