Kassavirran hallinta ja suunnittelu Talgraf Oy:n Accuna-kassaennusteohjelmalla - Karjalainen, Reijo (2020)
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia Arctic Drilling Company Oy Ltd:lle vaihtoehtoinen tapa Microsoft Excelin käytölle kassavirran hallinnassa ja suun-nittelussa. Tätä tarkoitusta varten testattiin Talgraf Oy:n Accuna-kassaennuste-ohjelma. Tavoitteena oli kehittää kohdeyrityksen kassanhallintaa paremmin stra-tegista suunnittelua tukevaksi prosessiksi. Kassavirranhallinta on kaikille yrityksille tärkeää. Tutkimuksen teoriaosassa käy-tiin läpi rahoituslaskelman suora ja epäsuora malli. Huomio teoriaosassa pyrittiin kiinnittämään operatiivisen liiketoiminnan rahavirtaan eli kassavirtatulokseen. In-vestointien sekä rahoituksen rahavirta, jotka kuuluvat myös rahoituslaskelmaan, esitettiin teoriaosassa. Tutkimuksessa käytiin läpi yritysten tärkeimpiä budjetteja, joista lähemmin tarkasteltiin kassavirtaennusteen tekeminen. Yrityksen taloudel-lisen toiminnan yleisimmät tunnusluvut esiteltiin, jotta lukija voi ymmärtää tulos-laskelman ja kassavirtatuloksen eron. Todellinen eron näiden kahden välillä on todellinen raha, joka on kassavirran ainoa mittari. Liiketoiminnan kerryttämä ra-havirta on ratkaisevampaa kuin kirjanpidollinen tulos, koska tilinpäätöksen tulos ei ole todellinen, jaksotusten vuoksi. Kassavirtalaskelma kertoo selkeästi ja yk-sinkertaisesti rahavarojen muutokset tietyllä ajanjaksolla, siksi se on hyvä liike-toiminnan mittari. Kassavirta on suoritevirran peilikuva. Tutkimus toteutettiin määrällisenä tutkimuksena, koska tarkoitus oli tutkia Ac-cuna-kassaennusteohjelman antamia rahavirtatuloksia eriteltynä ne liiketoimin-nan, investointien sekä rahoituksen rahavirtoihin. Tutkimuksessa käytetiin aineis-tona ADC Oy:n kirjanpitoaineistoa. Tutkimuksen kohteena olevan ohjelman (Ac-cuna) antamat rahavirtalaskelman tulokset olivat Kirjanpitolautakunnan antaman rahavirtalaskelman suosituksen mukaiset, mutta ne erosivat epäsuoralla tavalla esitetystä ADC Oy:n rahavirtalaskelman eristä. Accuna-ohjelman käyttämä me-todi esittää kassavirtalaskelma on yksinkertaisempi ja selkeämpi. The aim of this thesis was to find an alternative way for Microsoft Excel to manage and plan cash flow in Arctic Drilling Company Oy Ltd, therefore the Accuna-soft-ware was tested, made by Talgraf Oy. The aim was to improve the cash flow accounting to support the strategic decision making. To manage cash flow is important for all companies. The Direct and Indirect Method Cash Flow Statement models were introduced in this study. The aim was to concentrate on Cash from Operating Activities, it means cash flow earnings. Cash Flow from Investing and Cash Flow from Financing Activities, which belong to Cash Flow Statements, was introduced also in the theory part. The main budget for companies was mentioned, but the main point was to concentrate on cash flow forecast budget in the budgeting theory part. The most important eco-nomic indicators (measuring performance) were included in this thesis, so that the reader can understand differences between profit and loss statement. The true difference between these two is concrete money, which is the only indicator of the performance of the business output. The cash flow method is clearly stated to be used and it is crucial, not like the result of profit and loss statements, which is done by accrual method. The cash flow earnings statement concerns only the changes of cash balance in a certain period time. Those changes it tells in a pure and understandable way, therefore it is a good performance of business output. This thesis is a quantitative research study, because the purpose was to study measuring results, that Accuna-software gives for each cash flow component: operating, investing and financing activities. The accounting material used in this thesis was provided by ADC Oy Ltd. The results Accuna-software produced, were as the Finnish Accounting Board has recommended, but they differ from the In-direct Method Cash Flow Statement -model, which ADC Oy Ltd has used. The method used by Accuna is easier and a rectilinear form.