Asiantuntijayhteistyöhön kouluttaminen : pelastuslaitoksen ja kotihoidon yhteiskotikäynnit - Punnonen, Juuso (2020)
Suomen väestö ikääntyy, eli iäkkäitä on tulevaisuudessa muuhun väestöön verrattuna enemmän. Tämä tarkoittaa, että ikääntyneille tyypilliset onnettomuudet ja tapaturmat mahdollisesti lisääntyvät. Etelä-Karjalan pelastuslaitos pyrkii ennakoimaan tätä kehitystä yhteistyössä kotihoidon kanssa järjestetyillä yhteiskäynneillä. Toimintaa tuotetaan, jotta iäkkäät voivat asua mahdollisimman pitkään turvallisesti kotonaan. Kotona asuminen on sekä iäkkäiden oma että sosiaali- ja terveyspiirin tahtotila. Pelastuslaitoksen osalta käynnit Etelä-Karjalassa suorittivat palomiehet, ja kokeilukäyntien aikana havaittiin tarve koulutusjärjestelmälle, joka kattaa pelastuslaitoksen ja kotihoidon henkilöstön. Tavoitteena oli tuottaa koulutusjärjestelmä molemmille toimijoille. Opinnäytetyön tarkoitus oli löytää hyvät koulutusmetodit tuotettuun toimintaan. Lisäksi tarkoitus oli havaita ongelmakohdat järjestetyssä perehdytyksessä sekä työssä, ja korjata ne. Kirjallisuuskatsauksella selvitettiin koulutuksen pohja ja periaatteet. Tämän jälkeen tehtiin haastattelu kokeilussa mukana olleille kolmelle palomiehelle sekä heidän esimiehelleen sekä kysely kokeilussa mukana olleille kolmelletoista kotihoidon hoitajalle. Näillä pyrittiin kartoittamaan koulutuksen ja yhteistyön ongelmakohdat. Haastattelu oli puolistrukturoitu teemahaastattelu, joka suoritettiin ryhmähaastatteluna. Kysely oli internetpohjainen ja kysymykset olivat avoimia. Haastattelussa ja kyselyssä tehtiin ristikyselyä, eli kummaltakin toimijalta kysyttiin omat kehitystarpeet sekä heidän näkemyksensä toisen toimijan kehitystarpeiksi. Opinnäytetyön tuloksena tuotettiin koulutusmateriaalit molemmille toimijoille yhteiskäynneistä. Pelastuslaitoksen osio on pidempi, koska perehdytettävää on suhteessa enemmän henkilöstön toimiessa normaalia toimintaympäristöään laajemmassa kokonaisuudessa. Pelastuslaitoksen materiaali on suunnattu palomiehille, koska palomiehet olivat Etelä-Karjalan kokeiluryhmä ja samalla heitä voidaan perehdyttää mahdollisiin tuleviin tehtäviin työurasuunnittelussa, mikäli he alkavat painottua ennalta ehkäisevään toimintaan. Palomiesten osiossa on myös suunniteltu 1-2 viikon päästä koulutuksesta pidettävä palaveripäivä omalla ryhmällä, missä käsitellään hankalia tilanteita ja käydään yhdessä läpi epäselviä toimintatapoja ja etsitään niihin ratkaisuja. Molempien toimijoiden materiaaleissa on ohjeita kouluttajalle. Koulutusmateriaali on suunnattu Etelä-Karjalan alueelle, mutta se on tehty muokattavaksi myös muille alueille. Materiaalia voidaan soveltaa myös esimerkiksi palotarkastajien perehdytykseen, mikäli pelastuslaitos päättää soveltaa heitä sosiaali- ja terveyshuollon kanssa tuotetuilla yhteiskäynneillä. Koska haastattelun perusteella suunnitelmalliselle koulutusmateriaalille oli tarvetta, voi tämä materiaali johtaa motivoituneempaan työntekijään ja parempaan työn tulokseen. Jatkokehityksenä voitaisiin tarkastella, kuinka koulutusmateriaali on vaikuttanut tehtävien suorittamiseen ja sitä voitaisiin edelleen kehittää vastausten perusteella. The Finnish population is getting older which means that there are more elderly people in the future. This possibly leads to greater risk of accidents that occur on elderly population living in home environment. South Karelian rescue services tackles this kind of trend with domiciliary care by producing joint visits to elderly people’s homes. The main focus is to make the home safe enough for the resident to live there even they need help on everyday tasks. Usually elderly people have the will to live at home as long as possible. This is the intention of the social and health service as well. As a result of development, the Rescue Department of South Karelia and South Karelia Social and Health Care District (Eksote) organized a joint visit service in which both the safety and wellbeing aspects of living are being evaluated by these two organizations simultaneously. After the test visits on 2018 found out that a new kind of guidance of personnel was needed for both operators at the visits. The main objective of the thesis was to produce instructional material for rescue services and domiciliary care. The goal was to find best educational methods for the produced safety and wellbeing -hybrid service. Another goal was to find the shortcomings of the previous instructions and the problems on the visits and to fix them. Literature survey was used to create the educational basis. The firefighters who were used at the joint visits were interviewed with an open questionnaire theme interview. Internet based survey was used for the domiciliary care’s personnel who operated on the test visits. These surveys were used to find the problems of the previous visits and instructions. The interview was held for three firefighters and their superior as a group interview. The Internet survey was sent for 13 people and the answer was received from six. Cross-questioning was used on both surveys to find what kind of development needs both operators noticed on each other while on the joint visits. The product of the thesis was instructional material to educate the operators for joint visits to elderly people’s homes. The part for rescue services was more comprehensive because the personnel work outside of their normal work environment and the quality of the actions on the site are different to their usual work. The material for rescue services were made for firefighters because they were the test group. When a firefighter is educated for joint visits they are also more oriented for risk prevention because this will be more essential part of their work in future. For firefighters there is planned a team meeting in first two weeks. The team meeting is held to discuss about the problems and cases that they have encountered on the new task. Both materials have guidelines for the instructors. The educational material is made for the use of South Karelia but it can be easily modified to be used by other regions as well. The produced material can be used to orientate fire inspectors or other relevant personnel of rescue department for joint visits when needed. Thorough instructions might lead to better-motivated personnel and better results at the tasks. The need for thorough instructions came up on the surveys, which were made for this thesis. As a development for this thesis, a survey about how effective the produced instruction system is, could be done. And from there the materials could be improved further.