Matkailualan työntekijöiden sitoutuminen matkailualan työhön Sodankylässä 2011 - Pulju, Teija (Rovaniemen ammattikorkeakoulu, 2011)
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää kuinka sitoutuneita Sodankylän matkailualan työntekijät ovat matkailualan työhön. Millaiset asiat vaikuttavat työntekijöiden sitoutumiseen ja miten sitä voidaan parantaa. Tutkimuksen avulla oli lisäksi tarkoitus pyrkiä löytämään tietoa, jota voisi hyödyntää työntekijöiden rekrytoinnissa. Opinnäytetyössä käsitellään työntekijöiden näkemyksiä Sodankylän matkailusta sekä matkailun kehittämisestä. Opinnäytetyön tilaaja on Sodankylän kunta. Työn teoriaosassa käydään läpi sitoutumisen määritelmää ja sitä minkälaisilla asioilla on vaikutusta työhön sitoutumisessa. Organisaatioon sitoutumiseen vaikuttavia asioita on tarkasteltu Lapin matkailualan työlle tyypillisten piirteiden kautta. Tutkimus toteutettiin sähköisenä kyselynä. Se lähetettiin Sodankylän alueella matkailun parissa toimiviin yrityksiin. Kyselylomake laadittiin Webropol ohjelmalla. Lomake sisälsi strukturoituja, monivalinta ja avoimia kysymyksiä. Tulosten mukaan Sodankylän matkailualan työntekijät viihtyvät hyvin matkailualalla ja ovat sitoutuneita työhönsä. Työntekijöiden sitoutumista työhön voidaan parantaa huolehtimalla siitä, että jokaisen työntekijän tekemää työtä arvostetaan. Työntekijöille tulisi luoda mahdollisuus ryhmäyhtymiseen sillä yhteishengellä on merkitytä sitoutumisessa. Määräaikaisten työntekijöiden paremmalla perehdytyksellä voidaan vaikuttaa vakituisten työntekijöiden jaksamiseen. Työntekijöiden mielestä Sodankylän matkailun kehittämisessä oleellisinta on eri toimijoiden välisen yhteistyön parantaminen. Alueen työntekijät arvostavat paljon Sodankylän aluetta ja sen luontoa sekä omaleimaisuutta. Rekrytoinnissa voitaisiin hyödyntää alueen omaleimaisuutta ja alkuperäisyyttä. Matkailualalla työskentelevät näkevät kaivostoiminnan vaikuttavan siten, että matkailupalveluiden kysyntä kasvaa, muun kysynnän kasvaessa. Asiasanat Matkailuala, Sitoutuminen, Hyvinvointi The aim of the thesis was to find out how committed tourism employees are to their work in the field of tourism in Sodankylä, i.e. what kinds ...