Kartoitus Tanskan kaukolämpömarkkinoista Polar Night Energy Oy:lle - Teiskonlahti, Ella (2020)
Energiavarastot tulevat olemaan avainroolissa, kun tavoitellaan puhtaammin tuotettua energiaa ja kasvatetaan uusiutuvan energiantuotannon määrää sähköverkoissa. Energiavarastot tasapainottavat sähköverkossa esiintyviä piikkejä varastoimalla energiaa silloin kuin tuotantoa on enemmän kuin kysyntää ja vapauttamalla energiaa käyttöön silloin kun kysyntää on enemmän kuin tuotantoa. Tähän perustuu myös energiavarastojen ansaintamalli, eli ostetaan energiaa, kun se on halpaa ja myydään silloin kun se on kallista. Opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa Polar Night Energy Oy:n uuden innovaation vientipotentiaali Tanskan markkinoille. Opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa SWOT-analyysi Tanskan markkinoista, josta selviää yrityksen edellytykset laajentaa liiketoimintaansa menestyksekkäästi Tanskan markkinoille. Opinnäytetyö toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Tietoa kerättiin sekundääristen lähteiden lisäksi myös asiantuntijahaastattelulla. Tutkimuksen tulokseksi saatiin, että Tanska on yrityksen innovaatiolle erinomaisesti sopiva liiketoimintaympäristö. Kohdemarkkinoilla on energiavarastoille selkeä tarve, joka tulee suurella todennäköisyydellä kasvamaan lähitulevaisuudessa. Jatkotutkimuskohteiksi tunnistettiin sopivan yhteistyökumppanin etsiminen Tanskan markkinoilta ja kansainvälistymisstrategian laatiminen. Innovations in energy storage systems will be the key game changer for electricity systems, when we move forward to clean energy production and growing renewable energy production. Energy storages help balance the electric grid by storing energy when production exceeds demand and releasing energy when the demand is high. The earning logic of energy storage is also based on the same model buying low and selling high. The purpose of this thesis was to find out the market potential in Denmark for a seasonal energy storage innovation patented by Polar Night Energy Ltd. The objective was to produce a SWOT-analysis depicting the company’s chances of success in expanding to the Danish market. The study was conducted using a qualitative research method. The data collection methods were an expert interview and a literary analysis on the recent relevant publications in the field. The findings were that Denmark is an excellent market fit for the innovation. There is a clear need in the market for energy storage systems, and there is a high probability that the need will grow even larger in the near future. Finding a partner in the market and generating an internationalization strategy were identified as further research subjects.