Sulava jää : tanssiteoksen luominen tieteellisen tutkimustiedon pohjalta - Keitilä, Emma (2020)
Tämä tutkielma on kirjoitettu osana Turun ammattikorkeakoulun tanssinopettajakoulutuksen (AMK) taiteellista opinnäytetyötä. Taiteellinen osa on soolokoreografia ”ice (CR)”. Opinnäytetyön kirjallisessa osassa kirjoittaja tutkii, miten tanssiteoksen voi luoda tieteellisen tutkimustiedon pohjalta. Teoksen tietopohjaksi valikoitui ilmastonmuutos, sen vaikutukset arktiseen alueeseen ja siellä eläviin jääkarhuihin. Koreografisessa prosessissa käytetään Labanin liikeanalyysia, jääkarhun liikkeen jäljittelyä ja kirjoittajan omien kokemusten kautta syntyneitä liikekokeiluja. Ensimmäisessä luvussa kirjoittaja avaa teoksensa tietopohjaa ilmastonmuutoksesta, arktisesta alueesta ja jääkarhuista. Luvussa myös kerrotaan keinoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Toisessa luvussa kirjoittaja avaa koreografisen työskentelynsä teoriaa, johon sisältyy koreografian aiheen tutkiminen, tanssin kommunikaation mahdollisuudet ja Labanin liikeanalyysi. Viimeisessä luvussa kirjoittaja havainnoi tanssiteoksen koreografista prosessia ja avaa teoksen lähtökohtia sekä tavoitteita. Kirjoittaja esittelee myös keinoja, joilla tutkimustieto on sisällytetty tanssiteokseen, ja perustelee, miksi kyseinen teos on luotu. Lopuksi kirjoittaja kokoaa tutkielmansa tulokset, joista todetaan, että koreografia on mahdollista luoda tutkimustiedon pohjalta. Koeyleisön avulla pystytään myös selvittämään, pystyykö haluttua tietoa välittämään katsojalle, ja millaisia vaikutuksia sillä on katsojaan. Koeyleisön palautteen perusteella on voitu päätellä, että tanssiteos on onnistunut välittämään koreografin haluaman viestin. Loppuluvussa kirjoittaja myös pohtii koko taiteellisen opinnäytetyön vaikutusta kirjoittajan identiteettiin taiteen tekijänä, ja miten kirjoittaja jatkaisi tulevaisuudessa työtään tanssin ammattilaisena. Opinnäytetyön kirjallisessa osiossa kirjoittaja on hyödyntänyt pääasiallisina lähteinään Soili Hämäläisen väitöskirjaa Koreografian opetus- ja oppimisprosesseista, Maailman luonnonsäätiön sivustoa ja Irmgard Bartenieffin Body Movement: Coping with ...