Kehittämismenojen käsittely First North Finland -markkinapaikalla listattujen yhtiöiden konsernitilinpäätöksissä - Lempinen, Suvi (2020)
Kehittämismenojen kirjaustapa vaikuttaa merkittävästi tilinpäätöksestä saatavaan taloudelliseen informaatioon. Kyseisen erän avulla voidaan muokata tilikauden tulosta ja samalla parantaa taseen antamaa kuvaa taloudellisesta asemasta. Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää First North Finland -listalla olevien yhtiöiden konsernitilinpäätöksistä kehittämismenojen käsittelyä. Käsittelyllä tässä työssä tarkoitetaan menojen kuluksi kirjaamista tai aktivoimista. Lisäksi selvitettiin toimialan ja konsernin koon vaikutusta kyseisiin menoihin. Konsernit on luokiteltu toimialoihin emoyhtiöin toimialan perusteella, koska työn tarkoituksena oli tutkia nimenomaan listautuneiden yhtiöiden konsernitilinpäätöksiä. Tavoitteena oli saada selville, miten First North Finland -listautuneissa yhtiöissä käsiteltiin kehittämismenoja, ja miten toimiala sekä konsernin koko tähän vaikuttivat. Työn tietoperusta muodostuu ensisijaisesti kirjanpitolaista ja -asetuksesta sekä IFRS-standardeista. Lisäksi työhön on etsitty aikaisempia tutkimuksia aineettomista hyödykkeistä ja kehittämismenoista, joiden perusteella tästä työstä saatuja tuloksia analysoitiin. Tehty tutkimus oli kvantitatiivinen pöytälaatikkotutkimus ja se toteutettiin kevään 2020 aikana. Aineistona käytettiin First North Finland -listan yhtiöiden konsernitilinpäätöksiä vuosilta 2014–2019, joista tiedot tilinpäätöskäytännöstä, kehittämismenoista sekä konsernin koosta kerättiin Excel-taulukkoon. Toimialaluokitukset kerättiin Nasdaqin sivuilta. Aineisto muodostui 106 havainnosta, jotka siirrettiin SPSS-ohjelmaan analysointia varten. Aineiston analysointiin käytettiin ristiintaulukointia, ja vaikka kyseessä olikin kokonaistutkimus, aineiston analysoinnissa hyödynnettiin myös khiin neliö -testiä, jotta voitiin selvittää, oliko saatujen tulosten taustalla riippuvuutta. Tutkimuksessa saatiin selville, että First North Finland -listalla yhtiöistä 10 % laati konsernitilinpäätöksensä IFRS-standardien mukaan. Näissä tapauksissa kehittämismenojen aktivoimisesta ja kulukirjaamisesta määräsi IAS 38 -standardi. Suomalaisen tilinpäätöskäytännön mukaan konsernitilinpäätöksen laatineilla kehittämismenoja oli 81,1 %:lla, joista 76,6 % aktivoi kehittämismenot. Toimialoittain tarkasteltuna koko listalta eniten kehittämismenoja oli teknologiaan, terveydenhuoltoon sekä öljyn ja kaasun tuottamiseen erikoistuneilla toimialoilla, ja näillä aloilla myös aktivoitiin eniten. Konsernin kokoa tarkasteltaessa selvisi, että suurilla konserneilla oli eniten kehittämismenoja, mutta pienet konsernit aktivoivat eniten. First North Finland -listalla konsernin koko ja kehittämismenojen aktivoiminen eivät kuitenkaan olleet riippuvaisia keskenään.