Hyvinvointikertomus Sodankylän kuntaan pilottityönä - Puolakka, Hanna (Rovaniemen ammattikorkeakoulu, 2011)
Opinnäytetyöni tavoitteena oli koota ja mallintaa Sodankylän kuntaan ensimmäinen hyvinvointikertomusmalli. Se on eri hallinnonalojen yhdessä kokoama tiivis kuvaus väestön terveydestä ja hyvinvoinnista sekä niihin vaikuttavista tekijöistä, kunnan tämän hetkisestä hyvinvointipolitiikasta, palvelurakenteen toimivuudesta ja ennalta ehkäisevän työn kustannuksista ja vaikutuksista. Tämä opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisena opinnäytetyönä työelämälähtöisesti yhteistyössä Sodankylän kunnan terveyden edistämisen työryhmän kanssa. Hyvinvointikertomuksen kokoaminen ja mallintaminen tapahtui Pohjoisen alueen Kaste-hankkeen rahoittaman työskentelyjakson aikana. Opinnäytetyön teoreettisessa viitekehyksessä käsiteltiin terveyttä ja hyvinvointia sekä niiden edistämistä, kunnan roolia terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä, hyvinvointikertomusta sekä Sodankylän kuntaa, johon tämän opinnäytetyön tuloksena syntynyt tuotos on kehitelty. Opinnäytetyön tuloksena syntyi Sodankylän ensimmäinen hyvinvointikertomus -malli, joka toimii pohjana tuleville hyvinvointikertomuksille. Kuntajohto ja luottamushenkilöt voivat hyödyntää hyvinvointikertomusta kunnan toiminta- ja taloussuunnitelmissa ja kaikessa päätöksenteossa kuntalaisten terveyttä ja hyvinvointia peilaten. Se täsmentää kuntalaisten hyvinvointitarpeita, arvioi toteutunutta toimintaa ja voimavaroja, edistäen näin kuntalaisten terveyttä ja hyvinvointia. Opinnäytetyö teorioineen ja tuotoksineen vahvistivat tekijän ammatillista osaamista terveyden ja hyvinvoinnin, vuorovaikutustaitojen sekä hallinnon ja talouden näkökulmasta. Avainsanat: hyvinvointikertomus, terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen The purpose of this thesis was to collect and model the first well-being report model in the municipality of Sodankylä. It is a concise description which is collected together with different administrative branches, regarding the population’s health and well-being and the effecting factors, the current well-being politics of the municipality. In addition it deals with, the functionality ...