Psykiatrisen turvamoduulin käyttö uudessa psykiatrisessa sairaalassa - Koponen, Meritta; Kuosmanen, Janne; Väätäinen, Kaisa (2020)
Psykiatrisen turvamoduulin tarkoituksena on vähentää pakkokeinojen käyttöä psykiatrisessa hoidossa ja sen tarkoitus on tarjota potilaille turvallinen hoitoympäristö silloin, kun hoito vaatii suljetumpaa, valvotumpaa ja turvallisempaa osastoympäristöä. Tavoitteena on pyrkiä hoitamaan potilasta mahdollisimman pitkälle ilman rajoitteita. Suomessa psykiatrinen turvamoduuli on vielä toistaiseksi melko tuntematon asia ja toiminnassa on vasta yksi, joka sijaitsee Pohjois-Karjalan keskussairaalassa. Tässä opinnäytetyössä tuotettiin suomenkielinen kirjallinen tietopaketti psykiatrisen turvamoduulin toiminnasta. Lisäksi tuotettiin kysely Julkulan sairaalan hoitohenkilökunnan näkemyksistä ja toiveista koskien Kuopioon tulevan uuden psykiatrisen sairaalan psykiatrista turvamoduulia, minkä vastauksia Kuopion yliopistollinen sairaala voi hyödyntää psykiatrisen turvamoduulin suunnittelussa. Opinnäytetyön toimeksiantaja oli Kuopion yliopistollinen sairaala. Julkulan sairaalan hoitohenkilökunnalle kohdistettu kysely toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja analysointiin käytettiin induktiivista eli aineistolähteistä sisältöanalyysiä. Kysely sisälsi sekä suljettuja että avoimia kysymyksiä. Tutkimustuloksista kävi ilmi, että hoitohenkilökunnalla on hyvin vaihtelevat tiedot siitä, mikä turvamoduuli on ja kuinka sen toiminta vähentää psykiatrisia pakkokeinoja. Laajuudeltaan vaihtelevista tiedoista turvamoduulin tarkoituksesta huolimatta tutkimustulokset olivat pääosin samansuuntaisia. Vastauksista valtaosa painottui pakkokeinoja vähentäviin menetelmiin sekä potilaan ja hoitohenkilökunnan turvallisuuteen. Opinnäytetyömme tehtiin paikallista psykiatrista sairaalaa varten, mutta tietopakettia ja tutkimuksemme tuloksia voi käyttää laajemmaltikin tulevien turvamoduulien suunnittelussa ja henkilökunnan koulutuksessa. The purpose of the psychiatric safety module is to reduce the use of coercive measures in psychiatric care and it was designed to provide patients a safe treatment environment when treatment requires more closed, controlled and safer environment in the ward. The goal is to try to treat the patient as far as possible without restrictions. In Finland, the safety module is still relatively unknown and there is only one in operation at North Karelia Central Hospital. The output of this thesis a Finnish written information package of the operation of the psychiatric safety module. In addition, a survey on the views and wishes of the Julkula hospital nursing staff regarding the upcoming psychiatric safety module coming to Kuopio was carried out and made available to the planning team of the future psychiatric hospital. The client organisation of the thesis was the Kuopio University Hospital. The questionnaire survey addressed to the staff at the Julkula Hospital was conducted as a qualitative study and the analysis was carried out using inductive or material-based content analysis. The survey included both closed-ended and open-ended questions. The results of the study showed that there is a great deal of variability among the healthcare staff about what a safety module is and how it works to reduce psychiatric coercion. Despite the varying extent of the data and lack of knowledge of the purpose of the security module, the results of the research were largely parallel. The vast majority of the responses focused on decreasing coercive measures and on the safety of the patients and staff. The thesis was done for a local psychiatric hospital, but the information package and the results of the research can be used more extensively when planning future security modules and training staff.