Poskionteloiden tutkiminen Sinuscan 301 -laitteella : opetusvideo hoitotyön opiskelijoille - Karpova, Alina; Vepsä, Linus (2020)
Poskiontelotulehdus eli sinuiitti on Suomen neljänneksi yleisin infektiotauti. Arvioiden mukaan vuosittain 2 - 8 prosenttia suomalaisista sairastaa poskiontelotulehduksen. Äkillinen poskiontelotulehdus syntyy yleisimmin virusperäisen nuhakuumeen eli flunssan seurauksena. Yleisimpiä altistavia tekijöitä tulehdukselle ovat nenän rakenteelliset poikkeavuudet, nenäpolyypit, allergia, raskaus, huono hammashygienia tai hengitysilman epäpuhtaudet. Poskiontelotulehdus voi kehittyä myös tavallisesta flunssasta altistuttuaan bakteerille, mutta kuitenkin pienellä todennäköisyydellä. Yleisimmät näistä bakteereista ovat Haemophilus influenzae eli hemofilus sekä Streptococcus pneumoniae eli pneumokokki. Poskiontelotulehdus todetaan yleensä joko kliinisellä tutkimuksella tai kuvantamistutkimuksella, kuten ultraääni- tai röntgentutkimuksella. Tässä toiminnallisessa opinnäytetyössä käydään läpi laajemmin ultraäänitutkimuksen eri vaiheet ja toimintaperiaatteet käyttäen apuna Sinuscan 301 -ultraäänilaitetta. Opinnäytetyön tarkoituksena oli lisätä hoitotyön opiskelijoiden tietoa nenäonteloiden rakenteesta ja toiminnasta sekä sen yleisimmästä taudista eli poskiontelotulehduksesta. Opinnäytetyön tehtävänä oli tuottaa opetusvideo poskionteloiden tutkimisesta hoitotyön opiskelijoille. Toimeksiantajana toimi Karelian ammattikorkeakoulu. Video tulee opetuskäyttöön Karelian Moodle-verkkoalustalle Sairaanhoitajan vastaanottotyö ja ohjaustoiminta -opintojaksolle, jossa opiskelijat opiskelevat itsenäisesti ilman lähiopetusta. Sinusitis is the fourth most common infectious disease in Finland. It is estimated that every year 2 - 8 percent of Finns suffer from sinusitis. Acute sinusitis is most commonly caused by a viral common cold. The most common predisposing factors for infection are nasal structural abnormalities, nasal polyps, allergies, pregnancy, poor dental hygiene or air pollutants. Sinusitis can also develop from common flu after exposure to a bacterium, but with a low probability. The most common of these bacteria are Haemophilus influenzae (haemophilus) and Streptococcus pneumoniae (pneumococcus). Sinusitis is usually detected either by clinical examination or by imaging examination, such as ultrasound or X-ray examination. This practise-based thesis explores the different stages and principles of ultrasound examination more extensively using the Sinuscan 301 ultrasound device. The purpose of this thesis, commissioned by the Karelia University of Applied Sciences, was to increase knowledge of nursing students about the structure and function of the nasal cavities and its most common disease, i.e. sinusitis. The aim of this thesis was to produce an educational video for nursing students on studying sinus cavities. The video will be used for educational purposes in the course ‘Nurse’s Practice and Counselling’ The course is independent studying without contact teaching on Karelia Moodle platform.