Maatalouden sivujakeita hyödyntävien biokaasulaitosten kannattavuus - Rantala, Teemu (2020)
Opinnäytetyön tarkoitus oli selvittää, mistä maatalousbiomassoja käyttävien biokaasulaitosten kannattavuus koostuu. Työssä tarkasteltiin mitkä tekijät vaikuttivat kannattavuuteen normaalisti eniten. Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi LAB-ammattikorkeakoulun projektipäällikkö Sami Luste. Työ tehtiin esiselvityksenä LABin tekniikan laitoksen hankevalmisteluja varten. Teoriassa selvitettiin biomassojen kosteutta ja metaanintuottopotentiaalia, mädätysprosesseja, kuljetustapoja, biomassojen esikäsittelymenetelmiä, biokaasun hintaa ja laitosten kokoluokkia. Opinnäytetyöhön tarvittavat tiedot kerättiin kirjoista, elektronisista lähteistä ja kvalitatiivisten tutkimusmenetelmien avulla. Tutkimusmenetelminä käytettiin kvalitatiivisia menetelmiä. Opinnäytetyössä haastateltiin biokaasulaitosten päätöksentekijöitä. Haastattelutulokset analysoitiin hyödyntäen PESTEL-analyysia. Lisäksi kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä selvitettiin valittujen biokaasulaitosten tilinpäätöstietojen pohjalta. Tutkimustulosten tärkeimmät havainnot liittyivät porttimaksuihin, maatalousbiomassojen saatavuuteen, mitä maatalousbiomassoja käytetään, biokaasulaitoksen kokoluokkaan ja ulkoiseen rahoitustukeen. Lisäksi havaittiin, että biokaasulaitoksilla, jotka myivät biokaasulla tuotettua lämpöä enemmän, oli alhaisempi liiketoiminnan tulos. The purpose of the thesis was to find out from what the viability of biogas plants using agricultural biomasses composes of. What factors normally influenced the viability the most, were examined in the thesis. The mandator of the thesis was Sami Luste. The thesis was done as a preliminary study for the LAB’s Department of Technology’s project preparations. The theory section researched biomass’ humidity and methane production potential, digestion processes, means of transportation, biomass pretreatment methods, biogas’ price, and the size categories of the plants. The data required for the thesis was collected from books, electronic sources, and with the help of qualitative research methods. The research methods used were qualitative methods. Biogas plants’ administrators were interviewed in the thesis. The results of the interviews were analyzed using PESTEL-analysis. Also, factors affecting the viability were examined through the financial statements of the chosen biogas plants. From the results of the research it became clear that most important findings related to gateway fees, the availability of agricultural biomasses, what biomasses were used, the size categories of the biogas plants, and external monetary support. In addition it was noticed that biogas plants that sold heat produced with biogas the most, had lower profits.