Pankin yhteiskuntavastuullisen roolin vaikutus pankkia valittaessa : case OP Etelä-Karjala - Bebek, Mona (2020)
Opinnäytetyön tarkoitus oli selvittää seuraavia kolmea tutkimuskysymystä: Vaikuttaako pankin yhteiskuntavastuullisuus henkilöasiakkaan päätökseen pankkia valittaessa? Ovatko pankin yhteiskuntavastuulliset teot oletus vai positiivinen lisä henkilöasiakkaiden näkökulmasta? Ovatko henkilöasiakkaat tietoisia pankin tekemistä yhteiskuntavastuullisista teoista? Opinnäytetyö on tehty Etelä-Karjalan Osuuspankin toimeksiannosta. Opinnäytetyö toteutettiin vuosien 2019 ja 2020 aikana. Tarkoituksena oli selvittää yhteiskuntavastuulliseen rooliin käytettyjen resurssien hyötyä pankille. Yhteiskuntavastuu on ajankohtainen ja tärkeä aihe toimeksiantajalle. Teoreettisessa viitekehyksessä perehdyttiin ensin yhteiskuntavastuun määritelmään yleisesti. Seuraavaksi yhteiskuntavastuulliseen rooliin perehdyttiin pankkien näkökulmasta yleisesti sekä eteläkarjalaisesta näkökulmasta. Tutkimus oli kvantitatiivinen, eli määrällinen tutkimus. Tutkimuksen tiedonkeruumenetelmänä käytettiin kvantitatiivista kyselylomaketta. Tutkimuksen keskisissä tuloksissa kävi ilmi, ettei pankin yhteiskuntavastuullinen rooli ollut juurikaan tunnettu pankin henkilöasiakkaiden keskuudessa. Pankin tekemien yhteiskuntavastuullisten tekojen kuitenkin koettiin vaikuttavan mielikuvaan pankista positiivisesti. Tutkimuksen tuloksien perusteella voitiin todeta, että pankin yhteiskuntavastuullinen rooli vaikuttaa henkilöasiakkaiden päätöksiin pankkia valittaessa. Aineistosta nousevien tulosten perusteella voitiin todeta, että tulevaisuudessa yhteiskuntavastuullista roolia tulee tietoisesti tuoda enemmän asiakkaiden tietoisuuteen. Pankki käyttää huomattavat määrät resursseja yhteiskuntavastuullisen roolin toteuttamiseen. The thesis focuses on the following three research questions: Does a bank’s corporate social responsibility (CSR) affect a private customer’s decision in choosing a bank? Is a bank’s social behavior a given or a positive factor for private customers? Are private customers aware of a bank’s social responsibility actions? This thesis was assigned by OP Etelä-Karjala, a bank operating in the South Karelia region. The study was conducted in 2019 and 2020. The purpose of the thesis is to examine how the resources used for social responsibility benefit the bank. The theoretical framework first examines the definition of corporate social responsibility in general. Next, the role of CSR is explored from the banks' perspective and from a South Karelian perspective. The study applied quantitative methods. Data was collected by a quantitative research questionnaire. The central findings of the study show that the respondents were not aware of the bank’s social responsibility. However, the actions taken by the bank on corporate social responsibility were perceived to have a positive impact on the bank's image. It can also be said that a bank’s social responsibility affects customers in choosing a bank. Based on the conclusions drawn from the data, it can be stated that in the future OP Etelä-Karjala should actively make its customers aware of the bank’s social responsibility. The bank directs considerable resources to social responsibility.