Arktisen alueen vähähiilinen uudiskerrostalorakentaminen - Hoikkala, Ali (2020)
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia tämän hetkistä tietoisuutta vähähiilisyyteen siirtymisen keinoista ja vaikutuksista arktisen alueen rakennuttajien parissa. Lisäksi selvitettiin arktisen alueen erityispiirteiden koettua vaikutusta vähähiilisyyteen siirryttäessä. Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Lapin ammattikorkeakoulu ja Vähähiilinen Lappi-hanke. Opinnäytetyö tarjoaa toimeksiantajalle tietoa rakennuttajien tämän hetkisistä käsityksistä vähähiilisyyteen liittyen. Tietoperustassa on perehdytty vähähiiliseen rakentamiseen sekä arktisen alueen rakennuttamisen erityispiirteisiin. Työn tietoperustassa hyödynnettiin alan kirjallisuutta ja tutkimusartikkeleita. Tämän tyypiltään tutkimuksellisen ja laadullista tutkimussuuntaa edustavan opinnäytetyön tutkimuksellinen osuus toteutettiin haastattelemalla Lapin alueen kerrostalorakennuttajia yksilö- ja ryhmähaastatteluna. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että rakennuttajat odottavat konkretiaa vähähiilisyyden toteutumiseksi lakimuutoksien kautta ja ovat valmistautuneet tulevaan muutokseen vaihtelevissa määrin.