Tornionjoen nousulohien (Salmo salar) pituuden mittaaminen DIDSON-luotaimella - Hakkola, Jani (Turun ammattikorkeakoulu, 2011)
Työssä tarkasteltiin DIDSON- luotaimella havaittujen Tornionjoen lohien pituusmittauksen yhteneväisyyttä eri käsittelijöiden välillä. Työssä DIDSON- luotaimen toimintaa ja kohteiden mittausta on käsitelty syvällisesti. Dual- frequency identification sonar eli DIDSON- kaikuluotain on viime vuosien aikana markkinoille saatettu laite, joka kehitettiin alun perin USA:n puolustusvoimille helpottamaan vedenalaisten hylkyjen, miinojen ym. vedenalaisten rakenteiden havainnointia. Tänä päivänä sitä käytetään paljon kalantutkimuksessa kuten esimerkiksi, jokiin vaeltavien lohien seurannassa. RKTL:n omistamia DIDSON- luotaimia (0.7 MHz, 48 signaalia) käytetään Tornionjoen kattilakoskella Itämeren lohen vaelluksen ajoittumisen ja vaeltavien lohimäärien tutkimiseen. Luotaimen avulla havaittuja kaloja voidaan mitata siihen soveltuvalla ohjelmalla. Vuosien 2009 ja 2010 luotaustulosten perusteella luotaimella havaittujen kalojen pituusluokittaisessa tarkastelussa havaittiin suuria erovaisuuksia aineiston eri käsittelijöiden välillä. Eroja esiintyi myös luotaustulosten ja saalistilastojen välillä. Vuoden 2010 luotaushavainnoista kootusta tuplatarkasteluaineistosta luotiin vertailuja varten ristiinvertailuaineisto. Ruotsin aineiston vertailu tapahtui kolmen ja Suomen kahden eri käsittelijän välillä. Ruotsin rannan ristiinvertailuainesto sisälsi 180 kpl ja Suomen 75 kpl eri käsittelijöiden mittaamia, vertailtavia kaloja. Ristiinvertailuaineistojen käsittelyssä käytettiin kaavaa, joka kertoi käsittelijöiden mittauksen keskimääräisen prosentuaalisen virheen (APE). Suomen rannan ristiinvertailuaineiston käsittelijöiden keskimääräinen prosentuaalinen virhe oli 7,7 %. Ruotsin rannan vastaava tulos oli 7,4 %. Käsittelijöiden pituusmittauksen erot olivat riippuvaisia mm. tavasta mitata tarkastelun kohteena oleva sama kala. Mittauserojen suuruus kasvoi sitä suuremmaksi mitä kauempana luotaimen linssistä kohde mitattiin. Tulosten perusteella Tornionjoen lohien mittaaminen DIDSON- luotaimella antaa riittävän tarkan kuvan vaeltavien lohien kokojakaumasta, mutta myös tulevaisuuden tulosten tarkasteluun tulisi käyttää Tornionjoen lohen saalistilastoja. The purpose of this thesis was to examine DIDSON- imaging sonar length measuring coher-ence between different observers. The function of DIDSON- sonar and the targets measure-ment were examined profoundly. Dual- frequency identification sonar (DIDSON) was first developed to the USA military applica-tions for harbor surveillance, underwater investigations and mine identification. Nowadays it’s often used to fisheries investigations. Monitoring adult salmon spawning run in rivers is the most commonly used method. DIDSON- sonar (0.7 MHz, 48 beams) is owned by Finnish game and fisheries institute and it’s used for monitoring salmon spawning run in the river Tornionjoki. The sonar and the suitable DIDSON program can be used to measure the monitored fishes. Based on the results from the years 2009 and 2010 the measurement results of the fishes didn’t represent the true length of salmon angling catch. There also were big differences between individual’s counter measure-ments. Double checking data was created from the monitoring results of the year 2010. The number of Swedish double- data counters was three and Finnish shore number of counters was two. To compare the measurements the cross checking data was created from the double checking data. The cross checking data from Swedish shore included 180 pieces and the Finnish shore 75 pieces of fishes of different sizes. The results were analyzed by using the APE (average percent error). The result between two counters of Finnish cross checking data the APE was 7, 7 % and be-tween three counters of Swedish data the APE was 7, 4 %. The result differences between indi-vidual counters derived from their way to measure the fish. The difference in measurements was greater the farther the fish was from the lens when measured. The results show that the length measurement of upstream migrating salmon with DIDSON- sonar is a good way to inves-tigate the size distribution of adult salmon in the river Tornionjoki but also in the future monitor-ing results should be compare to the salmon angling catch of river Tornionjoki.