Excel-pohjainen taulukkolaskenta aluksen vakavuus laskennassa - Kuusela, Jukka-Pekka (Satakunnan ammattikorkeakoulu, 2011)
Opinnäytetyön aiheena oli aluksen lastinkäsittelyn helpottaminen taulukkolaskennan avulla. Tarkoituksena oli rakentaa Excel-ohjelma, joka kertoo käyttäjälle reaaliaikaisesti aluksen sen hetkiset vakavuusarvot. Ohjelmaa ei suositella käytettäväksi muissa aluksissa ilman perusteellista tarkastamista. Tämä ohjelma rakennettiin eräälle suomalaiselle alukselle, joka on valmistunut vuonna 1961 ja jolla ei ole minkäänlaista lastien/painolastien automaattista laskentajärjestelmää. Tämä ohjelmaformaatti, joka on liitteenä (1) tässä työssä, on rakennettu koululaiva Ministarille, jotta tätä ohjelmaa olisi helpompi tarkistaa laskentaohjelman edetessä. Pohjana tätä työtä tehdessä on käytetty koulumme opetus muistiinpanoja ja harjoituslaskuja alusvakavuuden oppitunneilta. The purpose of this thesis was to design a spreadsheet program, which would significantly cargo handling operations onboard a specific ship. The aim of this study was to created a Stability software program in real time. This programme is strictly ship-specific and, thus, its applicability has to be checked thoroughly before using the programme with any other ship. The program was designed for a Finnish icebreaker, which was built in 1961 and does not have any cargo/ ballast automated management system. This program format, which is attached to this work (attachment 1) was developed for the ship called Mini Star, which is also used in the Ship’s Stability course exercises. Course material and stability calculation exercises from the ship’s stability course conducted at Satakunta University of Applied Sciences, the Faculty of Maritime Management were used as a basis for this study.