Draamaa päiväntasaajalta napapiirille : Teatteri-ilmaisun ohjaajan kompetenssit arvionnissa - Ahonen, Kirsi-Marja (Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu, 2011)
Tämä opinnäytetyö käsittelee kolmea toisistaan erillään olevaa oppimiskokemusta. Kokemukset koostuivat syventävästä työharjoittelusta Keniassa, näytelmän ohjauksesta harrastajateatteriryhmälle Posiolla sekä kolmesta draamapajasta mielenterveyskuntoutujille. Tutkimuksen aineistona on käytetty tekijän käytännön kokemuksia, työpäiväkirjaa sekä ryhmän jäseniltä ja työelämäohjaajilta saatua suullista ja kirjallista palautetta. Opinnäytetyön käytännön osuudet ovat olleet aikavälillä syksy 2009- kevät 2010. Opinnäytetyö Posion osalta on hankkeistettu. Opinnäytetyö tutkii teatteri-ilmaisun ohjaajan ammatti-identiteettiä Keski-Pohjanmaan Ammattikorkeakoulun esittävän taiteen koulutusohjelman kompetensseihin peilaten. Kompetensseihin peilaaminen kulkee tutkimuksessa tekstin rinnalla. Erillisessä kappaleessa käsiteltiin kompetenssien ilmenemistä jokaisessa oppimiskokemuksessa. Loppu pohdinnassa tekijä pohti valmiuksiaan ja kehitysalueita eri kompetenssi alueilla. Opinnäytetyön kautta tekijän ymmärrys omaan teatteri-ilmaisun ohjaajan ammatti-identiteettiin on selkiytynyt. This thesis comprises three learning experiences, which consisted, firstly, of an advanced internship period in Kenya, secondly, of directing a play for an amateur theater group in Posio, Finland, and, thirdly, of three workshops for mental health rehabilitators. The research data of this study is made up of the author's observations, learning diary entries as well as oral and written feedback provided by group members and working-life supervisors. The research material was gathered from autumn 2009 to spring 2010. This thesis examines the professional identity of the drama instructor in the performing arts programme, at the Central Ostrobothnia University of Applied Sciences by reflecting this identity against the outcome competencies of the instructor. The reflection of the competencies runs alongside the research text of the study. The competencies were analysed separately for each of the three learning experiences. In the discussion section of the report the author looks at her knowledge and skills in each area of the drama instructor’s competencies. The thesis concludes that with the help of the thesis process, the author’s understandings about the drama instructor’s identity were further clarified and articulated.