Kemijärven kaupungin kulttuurimatkailuhankkeen vaikuttavuuden arviointi - Mettovaara, Susanna; Ruokanen, Jyrki (Rovaniemen ammattikorkeakoulu, 2011)
Opinnäytetyön tarkoituksena oli arvioida Kulttuurimatkailun sekä tapahtumatuotannon ja -tuotteistuksen kehittämishankkeen vaikuttavuutta. Tutkimusongelmina olivat: miten hanke on vaikuttanut alueellisesti ja missä vaikutuksen tulokset näkyvät, miten hanke on parantanut verkostoitumista toimijoiden välillä. Tutkimme myös, onko kulttuurimatkailutuotteita onnistuttu kehittämään sekä onko niiden laatu parantunut. Teoriapohja työllemme koostuu arvioinnista, vaikuttavuuden arvioinnista sekä verkostoitumisesta. Työssä käytettiin kvalitatiivista tutkimusmenetelmää. Tutkimusaineisto kerättiin kyselyin ja teemahaastatteluin. Kysely lähetettiin hankkeessa mukana olleille toimijoille, yhteensä 28 kappaletta. Vastauksia saatiin 13, jolloin vastausprosentiksi muodostui 46. Teemahaastatteluita alueen tapahtumanjärjestäjille pidettiin viisi, joista yksi oli puhelinhaastattelu ja yksi parihaastattelu. Työn tulokset osoittavat, että Kemijärven kaupungissa ja sen lähialueilla on ollut selkeä tarve hankkeelle. Hanke on vaikuttanut myönteisesti alueen toimijoihin lisäämällä verkostoitumista, lisäämällä tapahtumien tunnettavuutta ja synnyttämällä uusia kulttuurimatkailutuotteita. Kehitettävää olisi hankkeen myötä valmistuneen Tapahtuman ABC-kirjan tunnettavuuden lisäämisessä, sillä vain muutama vastaaja tiesi sen olemassaolosta. Jotta toimijoiden verkostoituminen säilyisi ja kehittyisi, tulisi keskinäistä yhteydenpitoa lisätä ja yhteistyötä suunnitella eri toimijoiden välillä. Työn tuloksista oli nähtävillä se, että hanke vaikutti eniten alueen kansainvälisten A-luokan tapahtumien tunnettavuuden lisäämiseen. Näitä olivat Yukigassen sekä Kansainvälinen kuvanveistoviikko. Positiivinen vaikutus oli myös täysin uuden tapahtuman, Yöttömän Yön soututapahtuman tunnettavuuden kasvuun hankkeen myötä. The purpose of this thesis was to evaluate the effectiveness of a development project in the field of cultural tourism and event production and productization. The research problems of this study were: how the project has affected the Kemijärvi ...