Konepajan siirtyminen CAD-CAM-ohjelmointiin - Moisanen, Sari (Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu, 2011)
Sandvik Mining and Construction Köping AB Haparanda aloitti konepajauudistusprojektin kesällä 2008. Uudistuksen tavoitteena oli kasvattaa konepajan tuotantokapasiteettia ja muuttaa tuotantotapa funktionaalisesta solumuotoiseksi. Uudistuksen myötä konepajalle hankittiin keväällä 2009 kolme uutta NC-sorvia ja tietokoneavusteiseen ohjelmointiin soveltuva WinCAM-ohjelmisto. Osa konepajan tuotantohenkilöstöstä koulutettiin käyttämään NC-ohjelmointia ja tekemään NC-ohjelmia Fanucin käyttöjärjestelmällä. Ohjelmoinnissa käytettiin makro-ohjelmointia ja ohjelmien teon aikana kone oli pysäytettynä. Opinnäytetyössä tarkasteltiin konepajan valmiuksia siirtyä tietokoneavusteiseen valmistukseen ja edellytyksiä sorvien käyttösuhteen nostoon, sekä löytää uusi toimintamalli NC-ohjelmien tekoon. Tavoitteena oli myös tutkia ja löytää keinot konepajan tuotantotavan ja tuotantojärjestelmän toiminnan tehostamiseen. Opinnäytetyön tehtävänä oli luoda toimiva tiedonsiirtoyhteys ohjelmien siirtämiseen tietokoneen ja sorvien välille. Tuotantohenkilöstölle ja tuotannossa työskenteleville toimihenkilöille tehtiin kaksi osaamiskartoitusta, joilla he arvioivat omaa tietoteknistä ja konepajan ydintoimintoihin liittyvää osaamistaan. Tietokoneavusteisen valmistuksen tarkastelu rajattiin akseleiden valmistuksessa käytettävälle Johnford ST-160B+C+Y -sorville. Tuotantohenkilöstön lisäkoulutus tietotekniikan perusteisiin ja NC-ohjelmointiin parantaisi valmiuksia tietokoneavusteisen valmistuksen käyttöönottoon. Sorvin käyttösuhdetta voidaan tehostaa siirtämällä tuotteiden ohjelmointi koneen viereltä tietokoneella tehtäväksi. Opinnäytetyön tuloksena rakennettiin ja testattiin toimiva Ethernet-yhteys tietokoneen ja työstökoneen välille ohjelmien siirtoa varten. Konepajan perustuotteiden osalta on makro-ohjelmointi kustannustehokkain tapa luoda työstöohjelmia WinCAMilla. Sandvik Mining and Construction Köping AB Haparanda started their engineering workshop renovation project in the summer of 2008. The goal of these renovations was to improve ...