Metsäenergian myyntivalmius ja hankinnan kannattavuus - Tuovinen, Jaakko; Ihanus, Janne (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu, 2011)
Metsäenergian käyttö Suomessa on lisääntynyt huomattavasti 2000-luvun aikana. Suomi on sitoutunut nostamaan uusiutuvan energian käyttöä energian tuotannossa, ja metsähakkeella tulee olemaan merkittävä asema tavoitteiden saavuttamisessa. Metsähakkeen käytön tulisi yli kaksinkertaistua nykytasosta. Opinnäytetyön tarkoituksena oli arvioida metsäenergian myynnin ja hankinnan kannattavuutta uuden lain pienpuun energiatuesta tullessa voimaan. Tutkimus suoritettiin Pohjois-Karjalan alueella haastattelemalla paikallisten yritysten edustajia sekä alueella energiapuuta myyneitä metsänomistajia. Tutkimus jaettiin kahteen osaan. Metsänomistajien haastattelut toteutettiin puhelimitse ja yritysten edustajien haastattelut henkilökohtaisesti. 14 metsänomistajaa 16:sta suostui haastatteluun. Yhteyttä otettiin 12 yritykseen, joista haastattelun antoi 10. Tulosten mukaan muutokset energiapuusta saataviin tukiin eivät ole pelkästään positiivisia. Metsänomistajat kaipaavat enemmän tiedotusta ja ostajien aktiivisuutta. Yritykset eivät ole tyytyväisiä energiapuun korjuulle asetettuihin rajoituksiin eivätkä siitä maksettavien tukien määrään. Metsäenergiakauppa Suomessa on murrosvaiheessa ja kaipaa selkeyttämistä, jotta se saadaan halutulle tasolle. The use of forest energy in Finland has increased considerably during the 2000s. Finland is committed to increasing renewable energy use in energy production, and wood chips will play a major role in achieving the objectives. The use of forest chips should more than double from the current level. The purpose of this study was to assess the forest energy sales and profitability of procurement when the new law of energy subsidy for small wood comes into force. The study was conducted in North Karelia by interviewing representatives of local businesses and forest owners who have sold energy wood in the area. The study was divided into two parts. The forest owners' interviews were conducted by telephone and the company representatives’ interviews in person. Altogether 14 of 16 forest owners ...