Poronhoitoa haittaavia tekijöitä ja poroelinkeinon mahdollisen loppumisen vaikutukset Sodankylässä - Turunen, Tiina; Aho, Paula (Rovaniemen ammattikorkeakoulu, 2011)
Opinnäytetyössä selvitetään poroelinkeinoa haittaavia tekijöitä sekä poroelinkeinon mahdollisen loppumisen vaikutuksia Sodankylässä. Tutkimustehtävänä on selvittää, miten eri maankäyttömuodot ja erilaiset uhkatekijät vaikuttavat poroelinkeinoon ja miten poroelinkeinon mahdollinen loppuminen vaikuttaisi Sodankylässä esimerkiksi työllisyyteen ja asutukseen. Sodankylä on Suomen toisiksi suurin kunta, joka sijaitsee Keski-Lapissa. Poronhoidon ohella muita merkittäviä työllistäjiä Sodankylässä ovat metsätalous, Puolustusvoimat, matkailu, maatalous sekä uusimpana nouseva kaivosteollisuus. Nämä kaikki ovat omalta osaltaan enemmän tai vähemmän haittoja poroelinkeinolle. Poronhoidon uhkia ovat muun muassa kasvavat petomäärät, elinkeinon kannattamattomuus ja maineen huononeminen sekä tiedon puute eri elinkeinojen välillä. Opinnäytetyössä käytettiin tutkimusmenetelmänä teemahaastattelua sekä katugallup-kyselyä. Tulosten pohjalta sekä kirjallisen aineiston ja asiantuntijalausuntojen avulla koostettiin Sodankylän poronhoitoa haittaavista tekijöistä selvitys, jota voi hyödyntää myös koko poronhoitoalueella. Lisäksi selvitimme, kuinka poroelinkeinon loppuminen vaikuttaisi esimerkiksi Sodankylän kuntaan, poroelinkeinon imagoon ja poromiehiin. Tuloksista selvisi, että poronhoitoalueen etelärajan siirto pohjoisemmaksi tai elinkeinon muuttaminen pelkästään saamelaisten oikeudeksi nähtiin enemmänkin mahdollisuutena kuin uhkana. Eri tahojen välille pitäisi saada parempaa yhteistyötä. Poronhoitoelinkeinon loppuminen vaikuttaisi Sodankylän työllisyyteen, mutta eritoten syrjäkyläasutuksen vähenemiseen. Eri tahojen vastaukset ja näkökulmat poikkesivat toisistaan, mutta positiivista oli, että kukaan vastaajista ei uskonut poroelinkeinon loppuvan. Työtä voi käyttää pohjatyönä samantapaiselle, laajemmalle selvitykselle koko poronhoitoalueesta. Työn avulla muut maankäyttömuodot voivat huomioida poronhoidon paremmin omia toimia suunnitellessaan ja toteuttaessaan. Lisäksi Sodankylän kunta voi työn avulla varautua mahdolliseen elinkeinon ...