Painajainen, unelma vai todellisuus? Sosiaalialan hyvinvointiyrittäjien tietotekninen osaaminen Etelä-Karjalassa - Toivanen, Tarja; Asikainen, Marjut (Saimaan ammattikorkeakoulu, 2011)
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia Etelä-Karjalassa toimivien sosiaalialan hyvinvointiyrittäjien tietoteknistä osaamista, sekä suhtautumista tietotekniikkaan nyt ja tulevaisuudessa. Opinnäytetyön taustalla on Socomin, Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen, HAKE-hanke. Hankkeeseen liittyen tehtiin Etelä-Karjalassa toimiville yksityisille sosiaali- ja terveysalan hyvinvointiyrittäjille kysely. Vastauksissa havaittiin puutteita tietotekniikan hallitsemisen osalta ja osaamisen kehittäminen nähtiin pärjäämisen elinehtona. Selvitysaineisto kerättiin kyselylomakkeella. Kyselykaavake sisälsi niin avoimia kuin monivalintakysymyksiäkin, jotka liittyivät atk-osaamiseen ja suhtautumiseen tietotekniikkaan. Kerättyä aineistoa analysoitiin kvantitatiivisin ja kvalitatiivisin menetelmin. Kysely lähetettiin 75:lle sosiaalialan hyvinvointiyrityksissä työskentelevälle henkilölle. Vastauksia saatiin 37 kappaletta. Tässä opinnäytetyössä on analysoitu saatuja vastauksia. Vastausten perusteella sosiaalialan yrityksissä työskentelevien atk-taitoja voidaan pitää työn vaatimalla tasolla. Tietokonetta pidetään tärkeänä työvälineenä nyt ja tulevaisuudessa. Kielteisiä tunteita aiheutti ohjelmien toimimattomuus, yhteensopimattomuus, puutteellinen atk-koulutus ja tekniset ongelmat. Myös omalla asennoitumisella tietotekniikkaan koetaan olevan suuri merkitys tietotekniikan oppimiseen. Tietotekniikan tarve tulee korostumaan myös sosiaalialan hyvinvointiyrityksissä tulevaisuudessa. Tietotekniikalta odotetaan uusia mahdollisuuksia ja toimintatapoja. Selvityksestä saadut tulokset hyödynnetään Tulkki-kumppanuus projektissa. Tulkki-projekti on Saimaan ammattikorkeakoulun tekniikan alan projekti. Tavoitteena on kehittää uusia oppimisympäristöjä, niihin sopivia toimintatapoja ja työvälineitä. Yritykset toimivat oppimisympäristönä alan opiskelijoille. Projektissa on tarkoituksena etsiä yrityksiä, joiden kanssa voidaan tehdä pitkäaikaista molempia hyödyntävää yhteistyötä tietotekniikan saralla. The purpose of this research was to examine the information technology (IT) skills of social service entrepreneurs, and attitudes towards IT now and for the future. In the background of this research was a project, “HAKE” by “Socom” (South-west Finland Centre of Expertise). Relating to the project, a survey was made for self-employed entrepreneurs of social and health businesses. The outcome of the survey showed that IT knowledge was insufficient and that developing those skills is seen as a requirement for being successful. The data for this thesis were collected by questionnaire. The form included both open responses and multiple-choice questions concerning IT skills and attitudes towards information technology. The survey was sent to 75 social and health business workers and 37 of them were returned. The data were analyzed by quantitative and qualitative methods. The results of the study show that IT skills of social and health business workers meet the requirements. Computers are held as an important tool both now and for the future. Negative feelings are caused by flaws in the programmes, incompatibility with other programmes, insufficient IT training, and simple technical problems. It was also revealed that personal attitudes have an impact on learning the skills. The need for information technology will be increasing in the future. New opportunities and strategies are expected. The results of the surveys are of benefit for the project “Tulkki” project of the Saimaa University of Applied Sciences Technology Field. The target of this project is to increase the IT knowledge and to expand the entrepreneurship of companies and organizations in South Karelia.