Purunpoistojärjestelmä - Anttila, Teija (Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu, 2011)
Lapin Laude Oy on Keminmaassa sijaitseva puualan yritys, joka valmistaa saunanlauteita ympäri Suomea ja myös ulkomaille. Saunanlauteiden valmistukseen tarvitaan useita erilaisia työkoneita, jotka tuottavat puupölyä ja –purua. Pöly ja puru poistetaan työn aikana purunpoistojärjestelmän avulla. Työkohteeseen jäävä puuroska häiritsee työntekoa. Purunpoistojärjestelmään kuuluu putkistot sisällä ja ulkona, suodatin, imurit ja purukontti. Työssä mitoitettiin yritykselle purunpoistojärjestelmä, joka vastaisi tämän päivän tarpeita. Vanha järjestelmä oli alimitoitettu ja vanhanaikainen, eikä toiminut kunnolla. Tavoitteena oli saada järjestelmä, joka kattaa nykyiset koneet sekä mahdolliset tulevat koneet. Yrityksen tuotantotiloista oli tarkoitus piirtää 3D-kuvat, joista tulee ilmi koneiden sijainnit ja putkistojen paikat. Työ tehtiin mittaamalla nykyisten koneiden sijainnit, laskemalla tarvittavien putkistojen pituudet ja valitsemalla sopivat putkikoot ja sopivat koneet valmistajan luettelosta. Putkistolle saatiin laskettua sopivat komponentit ja kustannusarviot. Kuvat tallennettiin 3D-muodossa sekä pdf-muodossa, joten ne saa avattua ilman 3D-ohjelmaa. Tarvittavat putkikoot saatiin selville. Myös putkistojen pituudet selvitettiin kustannusarviota varten. Ongelmana työssä oli löytää materiaalia, sillä purunpoistojärjestelmästä ei ole paljoa kirjamateriaalia. Internet oli paras lähde materiaalille. Myös tavarantoimittajat olivat avuliaita ja antoivat tietoa. Purunpoistojärjestelmä toteutetaan vuoden 2012 aikana ja järjestelmän toimittaa Penope Oy. Lapin Laude Oy is a woodworking company located in Keminmaa. Lapin Laude Oy makes sauna benches and sells them all over Finland and also abroad. Several different work machines which produce sawdust are needed for the making of sauna benches. The sawdust is removed during the work with the help of the sawdust removal systems. Tree rubbish which stays in the product disturbs working. The sawdust removal system includes the pipe systems, inside and outside, the filters for the ...