MAASEUTUYRITTÄJÄN TYÖ JA TYÖLÄHTÖINEN TYÖTERVEYSHUOLTO LAPIN LÄÄNISSÄ : Maaseutuyrittäjien hyvinvointi -hanke (MAAHY) - Luusua, Hanna (Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu, 2011)
Maaseutuyrittäjien hyvinvointia on edistetty monin tavoin. Lapin alueella on meneillään vielä kevään 2011 kolmivuotinen Maaseutuyrittäjien hyvinvointi -hanke, jonka päätoimijana on Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu. Hankkeen yhteydessä on tehty kaksi opinnäytetyötä, jotka käsittelevät maaseutuyrittäjien työolosuhteita sekä työhyvinvointia ja työterveyden edistämistä Lapin läänissä. Aineistot tutkimuksiin on saatu hyvinvointi-kyselyistä, tilakäyntien raporteista ja työterveyshoitajille suunnatusta kyselystä. Kehittämistehtävän tarkoitus on edistää maaseutuyrittäjien työhyvinvointia ja heille suunnattua työterveyshuoltoa. Tavoitteena on tuoda tietoa työterveyshuollon tämänhetkisistä suuntauksista. Tietoa voidaan käyttää maaseutuyrittäjien työterveyshuollon kehittämisessä. Työtä voivat hyödyntää sosiaali- ja terveysalan opiskelijat opinnoissaan sekä maaseutuyrittäjät ja heidän kanssaan läheisesti toimivat tahot työssään. Lisäksi työtä voivat hyödyntää työterveyshuollon ammattihenkilöt ja asiantuntijat. Työlähtöinen ote on työterveyshuollon uusi toimintatapa, jossa työterveyshuollon tar-kastelun kohteena on työpaikan työtoiminta ja siinä tapahtuva muutos. Työlähtöinen ote perustuu teoriaan ekspansiivisesta oppimisesta. Työlähtöistä työotetta voidaan soveltaa maaseutuyrittäjän työterveyshuoltoon sekä läheisesti yhteistyössä hänen kanssaan olevien verkostoitumiseen. Rural entrepreneurs’ welfare has been promoted in many ways. In the region of Lapland there is a three-year project to promote rural entrepreneurs’ welfare where the head leader is Kemi-Tornio Polytechnic. The project is continuing till spring 2011. The project has been two theses that deal with rural entrepreneurs working conditions and the well-being and health promotion of the Province of Lapland. Materials for the studies have been gathered from welfare surveys, reports from farm visits and interviews directed to occupational health nurses. This development task is aimed to promote the welfare of rural entrepreneurs and occu-pational health care ...