Metsäteiden kunnossapidon kustannukset Metsäliitto Osuuskunnan Tampereen piirin alueella - Ikonen, Kalle-Pekka (Tampereen ammattikorkeakoulu, 2011)
Työssä tutkittiin Metsäliitto Osuuskunnan Tampereen piirillä vuonna 2010 tehtyjen puukauppojen yhteydessä toteutettuja metsäteiden kunnostuksia ja niiden kustannusrakennetta. Tarkastelussa olivat ennen kaikkea metsäteiden kunnossapidosta vastanneiden yrittäjien käyttämän kaluston laatu ja työn hinnoitteluperusteet. Tarkasteltavia työlajeja olivat traktoritöistä auraukset, lanaukset ja linkotyöt sekä kaivurityöt ja soranajot. Tutkimus toteutettiin tienpidon yrittäjille postitse lähetetyllä kyselyllä ja Metsäliitto Osuuskunnan tietokantoihin tallennettujen vuoden 2010 tienpidon laskujen vertailulla. Tulokset koostettiin kyselyn vastausten ja vanhojen laskujen perusteella. Kyselyn vastausprosentiksi saatiin 72,5. Näin ollen kohderyhmä saatiin hyvin tavoitettua ja tulokset ovat vertailukelpoisia Tampereen piirin alueella. Kyselyn perusteella muodostuneet hinnat otettiin vertailuun keskenään. Niiden perustella pyrittiin selvittämään, onko tienpidon kustannuksissa eroa, kun se tehdään erilaisilla työvälineillä ja onko yrittäjien välillä eroa hinnoittelussa. Traktoritöiden osalta tulokset osoittivat, että työkoneiden ominaisuuksilla on selkeä vaikutus työn hintaan. Kaivuritöiden osalta koneen järeys on selkein hinnoittelua ohjaava tekijä. Soranajossa maa-aineksen raekoko ja laatu sekä kuljetettava matka muodostavat kokonaishinnan, joihin on mahdollista vaikuttaa sopimuksien kautta. Tutkimuksessa saatuja tuloksia on tarkoitus hyödyntää tulevaisuudessa Metsäliitto Osuuskunnan Tampereen piirillä tapahtuvissa tienpidon ja -parannuksen toimenpiteissä. Tavoitteena on tehostaa tienpitoa, parantaa Metsäliitto Osuuskunnan kilpailukykyä puunhankinnassa ja lisätä asiakastyytyväisyyttä. The purpose of this final thesis was to find solutions for Metsäliitto Cooperative how to make wood supply more efficient and more economical when it comes to costs of road maintenance and renovation. Continuously variable weather conditions and four seasons close to Arctic Circle make wood supply in Finland extremely challenging. Not only harvesting is difficult but also transportation of wood causes problems. Especially durability of unpaved gravel roads is one of the most important issues. Renovation and maintenance costs can rise extremely high during one year. Metsäliitto Cooperative wanted to compare the entrepreneurs and their prices in these tasks. The analysis of the prices was made by a survey which was sent by mail to the entrepreneurs which Metsäliitto Cooperative had used already during the year 2010. The percentage of the answers to the survey was 72,5. The survey reveals that by tendering Metsäliitto Cooperative can get good offers from many entrepreneurs. By using the most efficient entrepreneurs Metsäliitto can help them to invest in better construction machines and that is how the efficiency gets even better in the future. This will improve competitiveness of Metsäliitto Cooperative in wood supply and it will appear as a better services and higher customer satisfaction. Työhön liittyy myös salassapidettävää aineistoa tienpidon kustannuksista.