Alustatalous kiertotalouden tukijana - Orre, Juha (2020)
Kiertotalous on noussut keskeiseksi teemaksi ilmaston lämpenemisen ja luonnonvarojen tuhlaamisen vuoksi. Lapin AMK:lla on meneillään useita hankkeita kiertotalouden osalta ja luonnonvarojen käyttöä etenkin arktisilla alueilla tutkitaan monissa projekteissa. Digitaaliset ratkaisut ovat myös osa Lapin AMK:n osaamisalueita ja tässä opinnäytetyössä kiertotalous ja digitaalinen alustatalous kohtaavat toisensa. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tutkia, voisiko alustataloutta hyödyntää kiertotalouden kehittämisessä ja olisiko tälle tarvetta pienyrityksissä. Lisäksi selvitettiin yrityksien sivuvirtojen käyttöä ja kiinnostusta kierto- ja alustatalouteen. Tutkimus toteutettiin tapaustutkimuksena ja aineistonkeruumenetelmänä käytettiin haastatteluja ja havainnointia. Aineisto kerättiin ajanjaksolla 2017-2019. Raportissa esitetään myös kierto- ja alustatalouden periaatteet ja nykytila. Tulosten perusteella voidaan arvioida tarvetta alustojen käytölle kiertotaloudessa ja yritysten kiinnostusta tätä teknologiaa kohtaan. Kiertotalouden osalta tuloksista saadaan kuva yritysten kierrätyksen tasosta ja sivuvirtojen käsittelystä. Opinnäytetyön tuloksia voidaan käyttää nykyisissä hankkeissa ja uusien hankkeiden suunnittelussa sekä yleisen tietämyksen kasvattamisessa. Tuloksena syntyneitä alustamalleja voidaan käyttää tietojenkäsittelykoulutuksen ohjelmointi- ja suunnitteluprojekteissa.