Polar Grillin testaus standardin EN 1860-1 mukaisesti - Pakarinen, Sami (Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu, 2011)
Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu, Tekniikan ala Koulutusohjelma Konetekniikka Opinnäytetyön tekijä Sami Pakarinen Opinnäytetyön nimi Polar grillin testaus standardin EN 1860-1 mukaisesti Työn laji Opinnäytetyö Päiväys 28.4.2011 Sivumäärä 55 + 6 liitesivua Opinnäytetyön ohjaaja DI Lauri Kantola Yritys Polar Metalli Oy Yrityksen yhteyshenkilö/valvoja Insinööri Markus Saukko Opinnäytetyön aiheen sain Polar Metallilta, joka valmistaa erilaisia tulisijatuotteita, ruostumattomasta teräksestä valmistettuja design-tuotteita kuten tuhka- ja roska-astioita sekä päätuotteenaan pihagrillejä. Suomessa Polar Metallilla on vahva jälleenmyyntiverkosto, sen tuotteita myyvät Keskon, Rautian, Starkin, Lakkapään ja Kodin Terran kauppaketjut sekä rauta- ja rakennustarvikeliikkeet. Projektin tarkoituksena oli tehdä yrityksen grilleille standardin SFS-EN 1860-1 mukaiset testit ja mittaukset. Tehtävä oli suunnitella ja rakentaa testausympäristö, testivälineet, standardin mukainen ohjekirja sekä varokyltit. Tavoitteena oli, että grilli läpäisisi kaikki tarvittavat testit ja kokeet, jonka jälkeen yritys voisi markkinoida tuotetta turvallisena. Työn yhtenä osa-alueena oli myös kartoittaa eri mahdollisuudet saada grillille CE-merkintä, sen saaminen grillille ei ollut kuitenkaan mahdollista, sillä grilli ei kuulu CE- merkinnästä vastaavien direktiivien piiriin. Kuitenkin tuotetta saa jatkossa markkinoida standardin EN 1860-1 läpäisseenä. Työ oli kaikessa mielenkiintoisuudessaan onnistunut, vaikka alkuperäiseen lopputulokseen ei päästykään. Grilli ei tämän opinnäytetyön aikana täysin läpäissyt standardia, mutta testeillä saatiin kartoitettua ongelmat, jotka johtivat korjaustoimenpiteisiin. Tämä opinnäytetyön yhtenä tarkoituksena oli toimia myös ikään kuin ohjekirjana, jotta yritys voi tulevaisuudessa itse tehdä standardin mukaisia testejä tuotteilleen. Tutkimusaineistona käytettiin sekä kirjallista että sähköistä aineistoa. Sähköinen aineisto oli kuitenkin useasti tuoreempaa ja sitä oli helpompi saada kuin kirjallista aineistoa. Kuitenkin ...