Ranuan eläinpuiston elämyksellisyys - Illikainen, Karoliina (Rovaniemen ammattikorkeakoulu, 2011)
Tämän opinnäyteyön tarkoituksena on tutkia kotimaisten matkailijoiden mielipiteitä Ranuan eläinpuiston elämyksellisyydestä. Tutkimusmenetelmä on kvalitatiivinen ja aineisto on kerätty teemahaastatteluilla kesällä 2010. Vastauksia on haettu muun muassa seuraaviin kysymyksiin: Kuinka elämyksellisenä vierailijat kokevat puiston? Onko aitoudella merkitystä? Työssä on sovellettu Lapin elämysteollisuuden osaamiskeskuksen kehittelemää Elämyskolmio-mallia ja tutkittu kuinka hyvin elämyksen eri elementit toteutuvat Ranuan eläinpuistossa. Tämän perusteella on tehty johtopäätöksiä vierailijoiden odotuksista, kokemuksista ja elämyksistä liittyen Ranuan eläinpuistoon. Työn teoreettisena viitekehyksenä toimivat elämyksellisyyden ja aitouden käsitteet. Erityisesti on perehdytty Elämyskolmio-malliin, jonka perusteella tutkimusaineistoa analysoidaan. Lisäksi työssä on hyödynnetty tekijän omaa tuntemusta ja havainnointia Ranuan eläinpuistosta. Tuloksista näkyy, että elämyksen tuottaminen ei ole aivan yksinkertaista sen sub-jektiivisen luonteen takia. On kuitenkin olemassa tiettyjä elementtejä, joiden toteu-tuessa onnistuneen elämyksen kokeminen on todennäköistä. Ranuan eläinpuisto näyttää onnistuneen luomaan uskottavan ja mieleenpainuvan kokonaisuuden, jossa on mahdollista kokea elämyksiä. Puisto koetaan aidoksi ja mielenkiintoiseksi vierailupaikaksi, johon ollaan valmiita tulemaan uudestaan. The aim of this thesis was to research the opinions of domestic travellers about Ranua Zoo and meaningful experiences there. The research method was qualitative and the material was collected performing theme interviews in July 2010. The aim was to find answers among others to the following questions: How memorable do the guests find Ranua Zoo? Does authenticity count? The Experience Pyramid developed by Lapland Centre of Expertise for the Experience Industry (LEO) was used in this thesis. How well all the elements of experience are realised in Ranua Zoo was researched through the Experience Pyramid. From that view, conclusions on the ...